Поплаву у Бањалуци створи чак и мања киша

Мирослав Галић
Поплаву у Бањалуци створи чак и мања киша

Бањалука - Већ годинама свака обилнија киша доводи до скупљања воде на улицама, што представља проблем нарочито становницима Аде, Лазарева и Обилићева, али и узрокује приличну штету на путној инфраструктури.

Ситуација је нарочито тешка у насељу Ада, али и у Лазареву на раскрсници код Нове пијаце, на којој огромна локва воде приморава грађане да је заобилазе, те прелазе раскрсницу на опасним мјестима.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ада Вито Пејаковић истиче да ово насеље има великих проблема са одвођењем површинских вода, због чега су дијелови насеља често поплављени, чак и при мањим падавинама, а то узрокује велику штету на имовини грађана и привредника.

- Сваке године упућујемо граду захтјеве за рјешавање ових проблема, али врло мало је урађено у вези с тим питањем. Стање је задовољавајуће само у новом дијелу насеља, али то није ни приближно довољно - наглашава Пејаковић.

Становник Лазарева Ранко Симатовић је рекао да, кад год може, избјегава раскрсницу код Нове пијаце, када пада киша.

- Тамо се не може проћи од воде, јер свака киша направи поплаву - додао је Симатовић.

У Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја у Градској управи кажу да су у потпуности свјесни проблема и да активно раде на његовом дугорочном рјешавању.

- Генералним пројектом збрињавања отпадних вода, који је урађен још 2010, као један од приоритета препознат је проблем плављења улица који узрокују недовољни профили оборинских колектора. У овој години је планирана израда пројектне документације главног градског колектора од Ребровачког моста до Делибашиног села, што представља први корак у рјешавању проблема плављења - наводе у одјељењу.

Изградњом овог колектора оборинске воде би се знатно ефикасније одводиле са улица и на тај начин трајно ријешио проблем, који грађане мучи већ годинама.

- Динамика изградње ће зависити од средстава која су на располагању у буџету града - рекли су у овом одјељењу.

За послове одржавања и чишћења уличних сливника, оборинске канализације и других објеката за одводњу, као и за хитне интервенције на њима, град је у 2016. планирао 350.000 КМ.

Средства

Од укупних средстава предвиђених за одржавање канализационе мреже у 2016, за изградњу оборинске канализације у улицама Слободана Јовановића и Еугена Кумичића предвиђено је 320.000 КМ, док је за завршетак канализације у улицама Суботичка и Моравска планирано 30.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана