Пописане градске некретнине вриједе пола милијарде КМ

Весна Поповић
Пописане градске некретнине вриједе пола милијарде КМ

Бањалука - Вриједност до сада процијењене имовине града, која је евидентирана у јединственом Регистру некретнина, износи скоро пола милијарде марака.

Потврдио је то шеф Одсјека за евиденцију и управљање непокретном имовином града Чедомир Раковић и додао да је у ту апликацију до 1. августа уписано 5.516 различитих некретнина.

- До сада је одређена вриједност за њих 1.045, која је процијењена на 453,9 милиона КМ - рекао је Раковић и додао да ће у наредном периоду бити одређена вриједност остале уписане имовине.

Навео је да је према расположивим подацима град власник 369 станова вриједних 1,6 милиона КМ.

- Од тог броја 348 су у категорији неоткупљених станова, десет су замјенски, који се могу користити за потребе експропријације, а 11 је за социјалне потребе. Евидентирано је 299 пословних простора вриједних 55,7 милиона КМ те 545 гаража, чија вриједност још није утврђена - навео је Раковић.

Када је у питању градско земљиште, до сада су регистроване парцеле вриједне 98,9 милиона марака, а Раковић је нагласио да нема прецизног податка о томе колико је још преостало земљишта које је потребно евидентирати.

- Када је започета имплементација Регистра имовине града процијењено је да се оквирно кроз ову базу података мора евидентирати 30.000 разних врста некретнина - рекао је Раковић.

Није прецизирао када ће бити завршена регистрација и процјена градских некретнина.

- Попис имовине Бањалуке је дуготрајан и спор процес, који зависи од много фактора. Прије свега то се односи на рјешавање имовинско-правних односа, за које је у највећој мјери надлежна Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове. Исто тако важна је и брзина којом ће град добијати податке о непокретностима од установа и институција које њима располажу - рекао је Раковић.

Стварање електронске базе података о имовини града је у више наврата наглашавано као један он највећих приоритета актуелне градске власти, али и њихових претходника. Циљ је да се на једном мјесту налазе подаци о непокретностима, да би били боље заштићени интереси града и спријечена узурпација његове имовине. На тај начин би градске власти знале којим ресурсима располажу и како их могу најбоље искористи за бољи развој Бањалуке.

Реализација

Град је половином прошле године започео имплементацију пројекта "Управљање имовином", који финансирају Америчка агенција за међународни развој (USAID) и Шведска међународна агенција за развој и сарадњу (SIDA). У склопу реализације пројекта граду је дониран и софтвер, односно рачунарска апликација Регистар некретнина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана