Отворено писмо: Град за дијете у јавном вртићу издваја 535 КМ, а приватном само 60 КМ!

Јасмина Салопек
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Група родитеља дјеце која похађају приватне предшколске установе и који се залажу за изједначавање субвенција у јавним и приватним вртићима, упутила је отворено писмо одборницима бањалучке Скупштине.

Писмо преносимо у цијелости:

“Свим Одборницима Скупштине Града Бања Лука

ПРЕДМЕТ: Отворено писмо

Поштовани Одборници,

Обраћамо Вам се у име родитеља чија дјеца похађају приватне предшколске установе у Граду Бањалука, а који се већ дуже од два мјесеца боре за изједначавање субвенција у свим предшколским установама на територији Града.

Наиме, због недовољног капацитета у предшколским установама у оквиру ЈУ “Центар за предшколско образовање и васпитање” приморани смо да своју дјецу уписујемо у приватне предшколске установе, у којима је цијена боравка због разних поскупљења оправдано повећана уназад неколико мјесеци.

Просјечна цијена боравка у приватним вртићима тренутно износи 400 КМ. Град субвенционише само 60 КМ, што значи да родитељи морају издвојити просјечно 340 КМ мјесечно по дјетету, а то је, морате признати, велики терет на мјесечни буџет сваке породице, а ситуација је много тежа за породице које имају више дјеце у приватним вртићима.

Са друге стране економска цијена предшколских установа у оквиру Центра за 2024. годину, према тврдњама градског менаџера г. Кресојевића, износи 700 КМ, док родитељи плаћају 165 КМ, а Град субвенционише са 535 КМ по дјетету. Ово је ситуација уколико само једно дијете из породице борави у предшколској установи, јавној или приватној. Уколико двоје или више дјеце из једне породице борави у предшколским установама, та разлика је далеко већа. Сматрамо да се овдје ради о дискриминацији наше дјеце али и читаве породице и да се ова неправда у што скорије вријеме мора исправити.

Када су уведене субвенције за приватне вртиће 2022. године, просјечна цијена боравка у приватним вртићима је износила 240 КМ, што је значило да родитељи уз субвенције плаћају додатно 180 КМ, скоро као и родитељи дјеце која похађају градске вртиће. Међутим, из горе наведених података видите да је та разлика сада много већа, а ни субвенције од 60 КМ нису исплаћене за октобар 2023. године и јануар и фебруар 2024. године што чини велики притисак на мјесечне издатке преко 2400 породица чија дјеца похађају приватне вртиће и многи родитељи су принуђени да своју дјецу исписују из предшколских установа.

Такође, оно што нам је запело за око и што сматрамо неприхватљивим и неоправданим јесте раст економске цијене боравка у предшколским установа у оквиру Центра у претходних пет година.

2019.   године економска цијена боравка у градским вртићима је износила 336 КМ;

2020.   године 310 КМ;

2021.   године 376 КМ;

2022.   године 409 КМ;

 2023.  године 502 КМ;

2024.   године 700 КМ, што представља повећање за 364 КМ или више него дупло за 5 година!

У истом периоду цијене боравка у приватним вртићима су се у просјеку повећале за 100 КМ и тренутно су ниже од економске цијене државних вртића.

Ово напомињемо због оних који су сматрали да су власници приватних вртића неосновано подигли цијене вртића и да су они криви због ситуације у којој се родитељи тренутно налазе.

Овом приликом Вас молимо да искористите своје Одборничке могућности, али и обавезе и да заједно нађете рјешење за изједначавање дјечијих права у нашем граду у виду изједначавања субвенција за приватне предшколске установе са субвенцијама за предшколске установе у оквиру Центра.

Свјесни смо да је буџет усвојен али исто тако смо свјесни да средства у буџету постоје и неприхватљиво нам је да су поједине инвестиције и други трошкови битнији од улагања у дјецу, а свакодневно говорите како су дјеца будућност ове земље.

Надамо се да разумјете незавидан положај у којем се многобројне породице тренутно налазе и да ћете што прије наћи начин да се ова ситуација превазиђе.

Такође, да напоменемо да је наш захтјев за изједначавање субвенција потписало преко 2500 родитеља, и да смо тај захтјев прије скоро два мјесеца упутили и Градоначелнику и Предсједнику Скупштине.

С поштовањем,

Група родитеља дјеце која похађају приватне предшколске установе“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана