Обнова споменика у Дракулићу подијелила мјештане

Илијана Божић
Обнова споменика у Дракулићу подијелила мјештане

Бањалука - Дио потомака Срба убијених у усташком покољу у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац незадовољан је најављеном одлуком Министарства борачко-инвалидске заштите и града о премјештању посмртних остатака жртава и реконструкцији спомен-обиљежја у Дракулићу.

Ове ставове изложили су и министру рада и борачко-инвалидске заштите РС Душку Милуновићу у четвртак поподне на састанку у Основној школи “Алекса Шантић” у Дракулићу. Милуновић је рекао да ће ове примједбе бити размотрене, те нагласио да ће коначну одлуку о премјештању костију и реконструкцији споменика донијети Влада РС.

- Новац је резервисан, али нико неће радити ништа на силу и мимо воље потомака. Наш је приједлог био да ово буде урађено да жртве не би биле заборављене, те да би добиле већи значај и у цијелом православљу - истакао је Милуновић.

Нагласио је да је замисао била да се посмртни остаци сахране по православним обичајима да би коначно пронашли смирај на мјесту које је за то предвиђено, у порти цркве у Дракулићу.

- Тако би црква могла да их прогласи великомученицима, као што су и јасеновачке жртве. На тај начин одужили бисмо се на прави начин страдалим прецима - рекао је Милуновић.

Један од потомака жртава Саша Стијаковић рекао је да је овај споменик својеврсни “крајпуташ”, смјештен на главном путу, тако да се види и из града, те да опомиње на страдање.

- Кости су већ два пута преношене. Не желимо да то буде урађено и трећи пут. Није исто запалити свијећу камену као и костима које су у камену. Споменик сам, без костију, изгубиће значај - казао је Стијаковић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Дракулић Жељко Дојчиновић казао је да су потомци одлучили да оснују удружење које би заступало њихове интересе.

- Тада ћемо моћи да се обратимо институцијама и кажемо шта мислимо. Обећано нам је 2008. да кости неће бити диране док су потомци живи - казао је Дојчиновић, чији преци су такође страдали у усташком покољу.

С друге стране, има и потомака који подржавају идеју о измјештању посмртних остатака. Један од њих Бојан Гламочанин каже да жртве усташког злочина у комунизму нису сахрањене по православним обичајима, те да би требало то исправити. Парох дракулићки Срђан Рољић је казао да је приједлог министарства о измјештању костију у складу са правилима о канонизовању у Српској православној цркви.

Подземне воде

Министар Душко Милуновић казао је да је током посљедњих неколико комеморација примијећено да су споменик и спомен-костурница у лошем стању, те да је због тога одлучено да се уради њихова обнова.

- Претпоставља се да је дошло до оштећења, с обзиром да на том дијелу постоје подземне воде. Сматрамо да се због тога посмртни остаци жртава налазе у непримјереном стању - истакао је Милуновић и додао да су ангажовали пројектантску кућу која је урадила идејно рјешење за нови споменик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана