И дјеци мијењају имена јер су изабрали љепша

Јасмина Перишић
И дјеци мијењају имена јер су изабрали љепша

Бањалука - Захтјев за промјену имена, презимена или комплетног идентитета годишње Одјељењу за општу управу поднесе више од 100 лица, а најдрастичнији примјери су промјене имена дјеце, јер су родитељи накнадно изабрали љепше име.

Ова услуга сада кошта 12 марака, за разлику од ранијих година, када је била три пута скупља.

Шеф Одсјека за грађанска стања, управне послове и правну помоћ грађанима Диана Џаја-Јокић каже да нижа цијена није утицала на повећање броја захтјева.

- Административна такса за рјешење кошта десет КМ, а такса за захтјев двије марке. Прије четири године ова услуга је коштала 32 КМ - рекла је Џаја-Јокић.

Име је у 2015. години промијенило 148 грађана, док је лани само за десет мјесеци захтјеве поднијело њих 100.

- Од тог броја било је 60 захтјева за промјену презимена, 25 за промјену имена и 15 захтјева за промјену и имена и презимена истовремено - додала је Џаја-Јокић.

Када је промјена презимена у питању, истиче да се већина захтјева односи на промјену након развода.

- Подносиоци након изласка из брачне заједнице углавном желе да врате презиме које су носили прије закључења брака. Неколицина поступака за промјену презимена је спроведена јер подносиоци желе да додају још једно презиме на постојеће или, рецимо, лица која су се до тада служила са два презимена траже промјену у једноставнију варијанту коришћења само једног презимена - објаснила је Џаја-Јокић.

Свакако најдрастичнији примјери су били промјене имена дјеце.

- Било је случајева у којима су родитељи тражили промјену имена за дијете, јер су се накнадно одлучили за неко друго њима љепше име - казала је на крају Џаја-Јокић.

Каже да су ријетки случајеви да неко захтијева да му буде промијењено презиме у потпуности.

- Најчешћи разлог за промјену који странке у својим захтјевима наводе је "усклађивање имена, односно презимена", чиме желе да избјегну да су им имена или презимена различито уписана у документа или евиденције различитих органа. Понекад имамо захтјеве јер лице жели да поједностави име или презиме, да би било лакше за изговор у иностранству - рекла је Џаја-Јокић.

Спорни поступци

Диана Џаја-Јокић је истакла да су се до сада евентуално спорним показали поступци за промјену личног имена малољетној дјеци, уколико се родитељи који не живе у браку или у заједничком домаћинству не могу споразумјети о промјени имена.

- У поступак се тада укључује Центар за социјални рад - казала је Џаја-Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана