Хуманитарно удружење жена Дуга: Младе везиље чувају змијањски вез

Јасмина Перишић
Хуманитарно удружење жена Дуга: Младе везиље чувају змијањски вез

Бањалука - Љубав према чувеном змијањском везу рађала се сваки пут када бих видјела жене које су везући стварале фасцинантне производе. Тада сам одлучила да научим тајне тог веза и учествујем у очувању традиције за будућа покољења.

Тако је своју причу о чувеном змијањском везу започела студент Милица Спремо, једна од полазника курса рукотворина у Хуманитарном удружењу жена "Дуга".

- Велика је заинтересованост за радионице у којима ми млади за три мјесеца можемо да научимо нешто лијепо и прије свега корисно - казала је Спремо.

О интересовању младих за спознавање вјештина српског народа и традиције најбоље говори чињеница да су радионице "Дуге" за рукотворине испуњене до посљедњег мјеста.

- Кроз радионицу змијањског веза, која је трајала три мјесеца, заједно са мном прошло је много младих дјевојака. Познавати змијањски вез за мене је прије свега духовно благо. Фасцинирао ме је склад геометријских орнамената. Најчешће су то ромбови и прикривени крстови, који се преплићу искључиво у тамноплавој боји - објаснила је Спремо.

И њена колегиница Марина Палија каже да је уживала на курсу змијањског веза.

- Као чланице клуба младих носимо одговорност да промовишемо и наставимо рад старијих чланица удружења - рекла је Палија.

Директор ХУЖ "Дуга" Галина Марјановић је казала да је задовољна одзивом младих за радионице рукотворина.

- Све је почело прије 22 године, када смо основали наше удружење и организовале радионице за жене. Ту се нашао и змијањски вез, па је наше удружење, заједно са још неколико сличних организација, помогло у припреми номинације за UNESCO. Један од услова да уђемо у UNESCO-ову листу нематеријалне баштине био је да жене и данас знају и користе тај вез - казала је Марјановићева.

Додала је да посао везиља захтијева пуну концентрацију, прецизност и много времена, али да је вез користан, јер помаже у оснаживању жена.

- Лијеп је осјећај када нешто створите својим рукама. За најједноставнији мини-вез потребна су око два сата - казала је Марјановићева.

Историја веза

Плаве нити на бијелом платну основа су змијањског веза, насталог у мјесту Змијање на планини Мањача, надомак Бањалуке. До средине 19. вијека то је била црна вуна на ланеном платну, коју су жене бојиле биљкама и њоме украшавале одјећу и постељину. Богатство и варијације веза одређивали су друштвени статус сеоских жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана