Гутају таблете попут бомбона

Цвија Мркоњић
Гутају таблете попут бомбона

Бањалука - Становници РС неријетко прибјегавају самосталном успостављању дијагнозе гутајући антибиотике и таблете за смирење као бомбоне, а медицински стручњаци упозоравају да узимање медикамената "на своју руку" оставља озбиљне посљедице.

Иако у апотекама тврде да никоме не смију продати лијек без рецепта, није ријеткост да пацијенти и без посјете љекару дођу до жељеног лијека. Многи пацијенти сматрају да је рецепт за лијекове попут оних за регулисање притиска, пробаве или антибиотика беспотребан увјерени да сами знају одабрати оно шта им олакшава тегобе.

Анђа Р. из Добоја каже да обилази све апотеке док не пронађе ону у којој пристану да јој продају лијек без рецепта.

- Не могу ићи љекару сваки пут када се закашљем. Недавно ме бољело грло и попила сам неколико таблета антибиотика који ми је љекар прописао још прије неколико мјесеци, а које су ми остале неискоришћене. Брзо ме прошло - рекла је ова пензионерка.

Све већи број грађана умјесто одласка љекару више воли да размјењује искуства са комшијама и родбином те испробавају таблете које су њима помогле.

- Недавно сам купила лијек за смирење који је мојој рођаки преписао доктор јер није добро спавала ноћу. То нису јаке таблете, па се не бојим да ће ми шкодити - рекла је четрдесетосмогодишња Невена Л. из Прњавора.

Стручњаци наглашавају да пацијенти треба да узимају лијекове само онда када су им неопходни и када је то медицински оправдано и никако без надзора љекара.

- У нашој средини је заступљена пракса да грађани без разлога узимају разне лијекове, а нарочито антибиотике и лијекове за смирење. Међутим, то доводи до отпорности на лијек па он више не дјелује - рекао је специјалиста породичне медицине у бањалучком Дому здравља Младен Шукало.

Он је објаснио да то доводи до интеракција и нежељених дејстава, а нарочито је опасно ако се узима више лијекова истовремено.

- Када су у питању прехладе и друге вирусне инфекције дисајних путева, нису потребни антибиотици, оне по правилу пролазе и без њих - поручио је Шукало додајући да је у тим случајевима потребно узимати само симптоматску терапију.

Интернет

Веома распрострањено је и самолијечење уз помоћ претраживања на интернету и форумима гдје пацијенти размјењују искуства и информације о терапијама које су им прописане. То такође није препоручљиво и носи значајне ризике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана