Дјеца у таксију без ауто-сједалица

М. Латиновић, Н. Бунић
Дјеца у таксију без ауто-сједалица

Бањалука - Већина такси превозника у граду не користи ауто-сједалице приликом превоза дјеце млађе од 12 година, чиме угрожавају њихову безбједност у саобраћају и крше законске прописе.

Таксисти углавном имају исти одговор на питање о употреби ауто-сједалице. Кажу да је слабо користе због компликованог и дугог постављања ове опреме, али и због тога што путници са малом дјецом ријетко траже такси превоз.

Предсједник "Бањалучког таксија" Драган Пуришић каже да су таксисти свјесни да су они који пишу закон у праву, али да у овом случају теорија и пракса тешко иду заједно.

- Таксиста мора ауто-сједалицу имати у гепеку јер не зна кад ће примити позив за вожњу малог дјетета, али ту настаје проблем. Прави се гужва у саобраћаја када се заустави да постави сједалицу, посебно у једносмјерним улицама - рекао је Пуришић.

Предсједник "Мобил таксија" Милован Цвишић поручује да је употреба сједалица у такси возилима неизводива.

- Путници са малом дјецом нас ријетко и траже. Не посједујемо ауто сједалице, а и нема мјеста у возилу за њих, поред путника и пртљага -  казао је Цвишић.

У "Патрол таксију" користе ауто сједалице већ четири и по године и за такве намјене имају укупно пет возила.

- Грађани, међутим, ријетко наручују ова возила. Бањалучани су и поприлично немарни што се тиче оваквих ствари, не желе ни да се вежу. Потребе има, али нема потражње - рекао је директор "Патрол таксија" Борис Томић.

Законом о безбједности саобраћаја прописано је да је возач дужан да се побрине за безбједност дјеце у возилу.

- Овим законским одредбама подлијежу сви, па и и возачи такси возила, а казна за непоштовање ове одредбе износи 40 марака - рекао је директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић.

Објашњава да је законом прописано да се дијете до пет година мора возити у адекватно причвршћеној ауто- сједалици, а за дијете од пет до 12 година старости може се користити или ауто-сједалица или подметач.

- На предњем сједишту може се превозити дијете млађе од пет година ако је оно исправно везано у бебједносној сједалици, уз услов да је она постављена супротно од смјера кретања возила и да је искључен ваздушни јастук - објаснио је Радовић.

Наглашава да статистике показују да се свега једно од троје дјеце превози у складу са прописима.

- Дјеца много више у саобраћају страдају као путници у возилима, него као пјешаци. У прошлој години живот је изгубило двоје дјеце путника, а теже тјелесне повреде задобило њих 17 - рекао је Радовић.

Продаја

У продавницама беби опреме кажу да је продаја ауто-сједалица у посљедњих годину дана драстично опала.

- Нисмо имали случајеве да су баш таксисти тражили сједалице. Ако и продамо нешто, то су оне за дјецу до 18 килограма, док се сједалице за мало већу дјецу теже продају. Цијене се крећу од 130 до 270 КМ - рекли су у једној продавници беби опреме у граду.

Оштрије казне

Посланици Представничког дома Парламента БиХ усвојили су прошле седмице Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја у БиХ према којем се за превоз дјетета до 12 година на предњем сједишту прописује казна од 400 до 1.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана