Чопори паса окупирали град

Игор Пилиповић
Чопори паса окупирали град

Бањалука - Проблем паса луталица у граду је ове зиме још израженији, јер су чопори уочени на више локација него раније. Поред моста "Венеција" и Аутобуске станице, луталице су "заузеле" и подручје око споменика аустријским војницима на Бањалучком пољу и парк "Младен Стојановић".

Грађани поново негодују, јер су неријетко мете напада разјарених животиња.

- Чопори паса су изгледа нерјешив проблем! Било је речено да ће они који су "патролирали" дуж моста "Венеција" по налогу градоначелника бити уклоњени, али нису. Пролазила сам тим путем неко вече са бебом. Наједном се из мрака зачуо лавеж, крв ми се заледила у венама. На сређу, два или три пса су гањала мачку, али и режала на све људе који су им били на путу - прича становница Обилићева Драгана Лукајић.

У Одјељењу за комуналне, стамбене и послове саобраћаја покушавају да ријеше овај проблем.

- Град спроводи програм контроле популације паса који има циљ смањење броја луталица. Неодговорни власници су највећи узрочници појаве паса луталица. Једноставно, када не знају шта ће са својим кућним љубимцима истјерају их на улицу и онда ти пси постају проблем града - рекли су у овом одјељењу.

У Удружењу за заштиту животиња "Кербер" истичу да се закон који регулише ову област не спроводи.

- Град је прије неколико година донио одлуку о обавезном чиповању паса, али она се не спроводи. Недостатак је и непостојање јединствене базе података - рекао је предсједник "Кербера" Горан Милојевић.

Истиче да се проблем може ријешити.

- Треба донијети закон о обавезној кастрацији и стерилизацији паса. Сви градови свијета ријешили су проблем ригорозним казнама за неодговорне власнике и обавезном кастрацијом и стерилизацијом паса са улице и власничких паса. На тај начин за три до пет година број паса смањиће се за 80 одсто - рекао је Милојевић.

Са улица града у прошлој години уклоњено је 247 паса и 130 штенади, док је удомљено 150 паса и штенади.

Рјешење

Једно од рјешења за велики број паса у азилу је удомљавање које је бесплатно за грађане.

- Будући власник потписује изјаву којом се обавезује да ће бринути о псу из азила - рекли су у Одјељењу за комуналне, стамбене и послове саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана