Бањалука: Новац стиже удруженима и НВО до краја јануара

Весна Поповић
Бањалука: Новац стиже удруженима и НВО до краја јануара

Бањалука - Град је у 2014. години одобрио финансирање 27 пројеката удружења и невладиних организација из буџета града, а до сада је исплаћен новац за 12.

Потврдио је то портпарол Градске управе Миленко Шајић и додао да ће новац за остале пројекте бити исплаћен до краја јануара.

- Укупан новац који је додијељен за пројекте који су изабрани путем јавног позива за пријаву приједлога пројеката удружења грађана и НВО, који ће бити суфинансирани из буџета града у 2014. години, износио је 57.150 КМ - рекао је Шајић.

Појаснио је да су од укупног броја пријављених одобрена средства за финансирање 29 пројеката.

- Два удружења од изабраних 29 одустала су од својих пројеката и њима новац неће бити исплаћен - навео је Шајић.

Подсјетио је да су одобрени пројекти били из области социјалне заштите, здравства, науке, заштите животне средине, људских права и слобода и осталих.

Износ новца, који је додијељен на основу поменутог јавног позива, био је између 1.000 и 5.000 марака.

Секретар Удружење псоријатичара Републике Српске Славко Стојнић је потврдио да овом удружењу још није уплаћен одобрени новац у износу од 1.400 КМ.

 - Планирано је штампање часописа са информацијама о укључивању у нормалне животне токове обољелих од псоријазе. Иако нисмо добили новац, увелико смо почели са припремама и прикупили информације које би требало да буду објављене. Сада само чекамо уплату како бисмо могли штампати часопис - објаснио је Стојнић.

Ана Николић из Удружења "Down sy и ми" рекла је да још нису почели са реализацијом пројекта "Јачање родитељства кроз информативне и едукативне радионице".

- Буџет пројекта је 1.500 КМ, а град је уплатио новац 20. јануара. Трајање радионица је два мјесеца, а имплементација пројектних активности креће од наредне седмице - објаснила је Николићева.

Прецизирала је да су директни корисници овог пројекта родитељи дјеце и особа са Дауновим синдромом.

- Сматрамо да корист од овог пројекта имају и дјеца са Дауновим синдромом и њихови родитељи, јер само чврста и снажна породица обезбјеђује квалитетно укључивање на равноправној основи са другим особама у заједници у којој живе. Једина и најважнија потреба корисника нашег пројекта јесте разумијевање и прихватање њихових потреба, што се може постићи само ако имамо јак и стабилан ослонац у породици - казала је Николићева.

Радионице

Секретар Градске организације слијепих Бањалука Радомир Радановић је рекао да су у прошлој години реализовали већи дио пројекта "Дружењем лакше подносим сљепоћу".

- Добили смо 2.500 марака, а пројекат смо реализовали кроз четири радионице у којима смо организовали дружење за старије чланове који имају отежано кретање - навео је Радановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана