"Наш разред" на "Заплету" у Бањалуци: Болна истина која разара душу

Миланка Митрић
"Наш разред" на "Заплету" у Бањалуци: Болна истина која разара душу

Бањалука - Историја у четрнаест часова о стравичном злочину над Јеврејима, почињеном 10. јула 1941. године у мјесту Једвабне од стране Пољака, испричана је представом "Наш разред", која је синоћ одиграна као прва такмичарска представа 15. Међународног фестивала глумца "Заплет" у Градском позоришту "Јазавац".

Фик­ци­ја ин­спи­ри­са­на ствар­ним до­га­ђа­ји­ма, "Наш раз­ред" об­у­хва­та пе­ри­од 20. и 21. ви­је­ка, а пред­ста­ва је ба­зи­ра­на на тек­сту Та­де­у­ша Сло­бо­ђа­не­ка, а ко­мад у из­во­ђе­њу На­род­ног по­зо­ри­шта у Бе­о­гра­ду ре­жи­ра­ла је Та­тја­на Ман­дић Ри­го­нат.

- Ово је је­дан од нај­бо­љих ко­ма­да са­вре­ме­не драм­ске књи­жев­но­сти с кра­ја 20. и по­чет­ка 21. ве­ка. Ово је је­дан од оних ко­ма­да ко­ји по­кре­ћу ма­шту, по­кре­ћу ду­шу и оно нај­мо­рал­ни­је у чо­ве­ку, тач­ку за етич­ност и за раз­го­вор у вре­ме­ну у ко­јем жи­ви­мо. Вре­ме у ко­јем жи­ви­мо је гад­но вре­ме, то је вре­ме ми­ра у ко­јем мир ни­је мир, не­го не­мир. Ни­ка­да не бих ра­ди­ла ко­мад на ова­ко те­шку те­му, да је он пам­флет­ски. На­про­тив, ра­ди­ла сам га јер је из­у­зет­но умет­нич­ко де­ло, јер ми­слим да са­мо пре­ко вр­хун­ске умет­но­сти мо­же­мо да стиг­не­мо до вр­хун­ске ка­тар­зе на нај­бол­ни­је те­ме. А ка­да се бол­ним те­ма­ма ба­ви­мо по­вр­шно, са­мо ства­ра­мо но­ве кон­флик­те - ре­кла је ре­жи­сер­ка Та­тја­на Ман­дић Ри­го­нат, на окру­глом сто­лу одр­жа­ном на­кон пред­ста­ве.

Ка­ко она ка­же, Та­де­уш Сло­бо­ђа­нек исто­риј­ску исти­ну уз­ди­гао је до умјет­нич­ке, ме­та­фо­рич­не си­ту­а­ци­је гдје то мје­сто Је­дваб­не по­ста­је мо­гућ­ност за при­ча­ње при­че о дру­гим на­ро­ди­ма и зло­чи­ни­ма.

- То до­во­ди до уни­вер­зал­ног пи­та­ња - шта је то што се до­го­ди у јед­ној за­јед­ни­ци да до ју­че они ко­ји су се во­ле­ли, ко­ји су ра­сли за­јед­но, јед­ни дру­ги­ма по­ста­ну џе­ла­ти. Ка­ко се од љу­ба­ви до­го­ди мр­жња, шта је то у пси­хо­ло­шком сми­слу, ре­ли­гиј­ском, по­ли­тич­ком, шта исто­риј­ске окол­но­сти учи­не од нор­мал­них, до­брих и обич­них љу­ди, и на кра­ју, ка­ко јед­на за­јед­ни­ца из­ла­зи на крај са исти­ном - на­ве­ла је она.

Ка­ко је об­ја­сни­ла, ра­ди­ла је овај ко­мад због ње­го­ве по­ет­ске ље­по­те, по­ли­тич­ке и мо­рал­не уби­тач­но­сти.

- Зло је веч­но мла­до и стал­но се об­на­вља и зло тра­жи да је по­ли­тич­ки на­во­ђе­но, тра­жи мла­да ср­ца да их ло­ви за од­ре­ђе­не исто­риј­ске исти­не, од­но­сно ин­тер­пре­та­ци­је. Мла­ди љу­ди су из­ло­же­ни исто­риј­ском ре­ви­зи­о­ни­зму, ко­ји је ужа­сно опа­сан. Од исти­не се не уми­ре, али од ла­жи се ге­не­ра­циј­ски за­ми­ре, у сва­ком сми­слу - ис­та­кла је она.

Глу­мац Не­дим Не­зи­ро­вић у пред­ста­ви игра Вла­де­ка, а на окру­глом сто­лу освр­нуо се на те­му ми­ра, ко­ја оста­је као ри­јеч с упит­ни­ком на кра­ју пред­ста­ве.

- На­ла­зи­мо се у си­ту­а­ци­ји ка­да нам мир не де­лу­је да­ље. Хва­ла Бо­гу, ба­ви­мо се ова­квим по­слом и има­мо при­ли­ку да игра­мо ова­кве пред­ста­ве па сва­ки пут имам ути­сак да нам се сва­ки пут осве­жи иде­ја да је мир у за­јед­ни­ци мо­гућ. Ја у мир ве­ру­јем, за­то и играм ову пред­ста­ву и ба­вим се по­зо­ри­штем - ре­као је Не­дим Не­зи­ро­вић.

Глу­мац Ву­чић Пе­ро­вић од ста­не пу­бли­ке на­гра­ђен је за глум­ца ве­че­ри, за уло­гу Ри­ше­ка, јед­ног од из­ра­же­ни­јих при­мје­ра пре­ла­ска на мрач­ну стра­ну људ­ске при­ро­де и су­ро­во­сти.

- Ме­ни су за­ни­мљи­ви та­кви ли­ко­ви и ме­ни је то иза­зов да играм. Би­ло ми је ла­ко да ра­дим јер ми се текст до­пао на пр­вом чи­та­њу. Текст је то­ли­ко до­бар да ни­сам имао ту шта ја лич­но да до­да­јем - ка­зао је Пе­ро­вић.

Осим њих у пред­ста­ви игра­ју Ни­на Не­шко­вић, Су­за­на Лу­кић, Је­ле­на Бла­го­је­вић, Пе­тар Стру­гар, Да­ни­ло Лон­ча­ре­вић, Дра­ган Се­ку­лић, Ду­шан Ма­те­јић, Јо­ван Јо­ва­но­вић, те му­зи­ча­ри на сце­ни Вла­ди­мир Гур­бај (кла­ри­нет) и Иван Мир­ко­вић (хар­мо­ни­ка).

Дру­га так­ми­чар­ска пред­ста­ва, ауторски пројекат Сање Милардовић "Ма­ла чу­да" Те­а­тра "Ег­зит" из За­гре­ба биће одиграна ве­че­рас од 20 ча­со­ва, умјесто раније најављеног комада "Избацивачи" истог театра. Након представе и округлог стола биће одржан и разговор с глумцем Андријом Милошевићем.

Комад "Губитник" (Томас Бернхард/Александар Сергејевич Пушкин) Југословенског драмског позоришта на програму је сутра у 20 часова. Ријеч је о представи рађеној у режији и драматизацији Наташе Радуловић.

Уторак навече (од 20 часова), резервисан је за представу "Перзеиде", Емине Ковачевић, у режији Кармен Обрдаљ, Народног позоришта Мостар, а сриједа (такође у 20 часова), за посљедњу такмичарску представу - монодраму "Браво за кловна", Миње Пековић (Народно позориште Суботица).

Посљедњег фестивалског дана биће од 20 часова биће приказан документарни филм о Славку Штимцу "Самотњак". Након филма биће промовисана његова монографија "Славко Штимац – тихи херој екрана" и биће уприличен разговор с глумцем, који ће водити редитељ Марко Мисирача.

О нај­бо­љој пред­ста­ви од­лу­чу­је жи­ри у са­ста­ву: глу­ми­ца и те­о­ре­ти­чар­ка по­зо­ри­шта Ма­ја Ри­стић, ви­ше­ме­диј­ски умјет­ник Мла­ден Ми­ља­но­вић и глу­ми­ца На­род­ног по­зо­ри­шта Ре­пу­бли­ке Срп­ске Сми­ља­на Ма­рин­ко­вић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана