Злато и сребро за Јединство и Србадију

Мирна Пијетловић
Злато и сребро за Јединство и Србадију

Рива дел Гарда - Српска пјевачка друштва "Јединство" из Бањалуке и "Србадија" из Бијељине окитили су се златним и сребрним признањима за одличне наступе на 14. међународном такмичењу хорова, које се одржава у италијанском граду Рива дел Гарда, од 19. до 25. марта.

Снагом својих гласова надјачали су веома јаку конкуренцију хорова из цијелог свијета, а поносни су што је Република Српска музички стала испред Швајцарске, Њемачке, Естоније, Финске, Мађарске, Италије, Летоније, Норвешке, Шведске, Словеније и САД.

Тако је бањалучко "Јединство" освојило златну диплому за свој наступ такмичећи се у категоријама свјетовне и духовне музике, док је бијељинска "Србадија" освојила двије сребрне медаље за наступе у двије категорије и то мјешовитих хорова и мјешовитих камерних хорова. Узбуђење због ових значајних признања чланови и солисти хорова нису могли сакрити, па су на својим "Фејсбук" профилима дијелили фотографије и писали статусе о томе колико су поносни и срећни. Као и увијек, много честитки и ријечи хвале добили су путем друштвених мрежа. Срећу није крила ни оперска пјевачица Биљана Керкез, која је са "Јединством" наступила као солиста.

- Поносна сам на освојено злато, као и на композицију Псалам 6 "Покајничка молитва", која је оцијењена највишим бројем бодова од стручног жирија, а у којој сам наступила као солиста. Пресрећни смо - написала је Керкезова.

Предсједника хора "Србадија" Стеван Чукић за "Глас Српске" је испричао да су првог дана фестивала учествовали у свечаном дефилеу и отварању ове хорске манифестације, на којем су привилегију учешћа имали само изабрани хорови.

- Публика је са великим одушевљењем поздравила наш наступ на свечаном отварању, али и на такмичењу на којем смо и награђени. Награде нам значе много, јер смо уложили пуно труда и такмичили се са јаким хорова из цијелог свијета. Показали смо да стојимо раме уз раме са најбољима - казао је Чукић.

Протекла година била је изузетно успјешна за оба хора, која су у својој досадашњој биографији забиљежила бројна угледна признања и награде, као и учешћа на респектабилним хорским такмичењима по цијелом свијету те тако доказали да се "добар глас далеко чује", али и поштује.

Тако је "Јединство", којим диригује Немања Савић, остварило изузетно успјешне концерте и гостовања у Швајцарској, Словачкој, Аустрији и Сједињеним Америчким Државама, а ове године је такође планирана богата концертна активност у граду Бањалуци, Републици Српској, БиХ и иностранству.

Хор "Србадија" је под диригентском палицом Десанке Тракиловић прошле године освојио златну и сребрну медаљу на престижном такмичењу хорова у Грчкој, а за ову годину планирају бројна гостовања у земљи и иностранству.

Предан дугогодишњи рад, велика посвећеност и невјероватна љубав према музици рецепт су за успјех ових хорова из Републике Српске, који су истински чувари културе и традиције српског народа, на шта су, како кажу, нарочито поносни.

Турнеја

Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке, успјешног наступа у Рива дел Гарди, у оквиру концертне турнеје, одржали су цјеловечерњи концерт у Вићенци те учествовали на литургији, а наступили су и у градовима Арка и Лимоне. Из Италије су се преселили у Словенију, гдје су пред публиком у Љубљани такође одржали цјеловечерњи концерт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана