Златни гласови прослављају Бањалуку

Александра Глишић
Златни гласови прослављају Бањалуку

Бањалука - Давно је речено да музика у односу на све друге умјетности најснажније покреће и мијења свијест. Слушање милозвучних гласова представља праву благодет, а сви који су икада били на концерту Дјечијег хора "Јединство" из Бањалуке доживјели су праву музичку чаролију.

Ријеч је о хору који је основан прије 21 годину у оквиру бањалучког Српског пјевачког друштва "Јединство", а генерације малишана доказале су свој таленат под будним оком диригента Јасне Антонић. Хор окупља четрдесетак чланова који су достојанствен подмладак "Јединства". Снагу и љепоту младих гласова препознали су и наградили и на међународној сцени, а недавно су се вратили са фестивала из Београда, гдје су освојили двије златне медаље.

- На београдском Фестивалу хорова деце и младих - Федехо награђени смо за најбоље изведену духовну и фолклорну композицију у конкуренцији 25 хорова - каже диригент Јасна Антонић. 

Тиме су оправдали учешће на фестивалу који окупља хорске ансамбле основних и средњих школа, музичких основних и средњих школа, као и црквене хорове и хорове који дјелују при различитим државним и приватним институцијама. Циљ манифестације је афирмисање дјечије хорске музике, сценског музичког извођења и популарисање хорске музике као дијела културног насљеђа.

- Не само да смо учествовали на фестивалу, него смо били и гости Првог београдског певачког друштва. Били смо срећни јер нас је пратило одушевљење публике на свим наступима у Београду. Осим на фестивалу, пјевали смо у Храму Светог Саве, на вечерњој литургији у Саборној цркви и у цркви Свете Петке на Калемегдану - рекла је Антонићева.

На фестивал их је позвао Дечји културни центар Београда, а као и на свим наступима, изводили су дјела из области духовне, фолклорне, дјечије и популарне музике. На њиховом репертоару налазе се композиције Мокрањца, Шуберта, Чичкова, као и народне и духовне пјесме са простора Балкана.

Упис нових чланова

- Направићемо љетњу паузу, а упис нових чланова биће у септембру у нашим просторијама у улице Симе Шолаје, суботом од 12 до 13 часова. Током сљедеће сезоне спремаћемо се за нове изазове који нас очекују - најавила је Јасна Антонић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана