Златна сова Анђелку Анушићу

Александра Маџар
Златна сова Анђелку Анушићу

Бањалука - Роман "Гласови са границе" Анђелка Анушића проглашен је побједником овогодишњег конкурса Завода за уџбенике и наставна средства "Златна сова" за најбољи необјављени роман.

Ову одлуку саопштио је жири на прес конференцији одржаној у петак у Бањалуци у просторијама Завода за уџбенике и наставна средства. О најбољим романима, овај пут, одлучивали су Сања Мацура, Душко Певуља и Мирко Вуковић. Друга награда отишла је у руке Милану Јанковићу за рукопис "Хомољски Дилинџер", док је на трећем мјесту роман "Чудовиште из Савског језера" аутора Војислава Тодоровића.

- "Гласови са границе" роман је у роману о, између осталог, Републици Српској Крајини, о Бљеску и Олуји (који су  имена ликова), о расијању и нестајању. У њој тракторска приколица, испод чије цераде извирује једанаестогодишњи Прибан Сужњевић, прераста у копнену арку у којој се носи све што се понијети може и изван које бесповратно остаје готово све што се посједује - наводи се у саопштењу жирија.

Према тој копненој арци, наводи жири, све се мјери на оно прије и оно послије ње.

- Овај опсежни рукопис, у којем се кроз породично кољено које сеже до курђепа/курђепе литераризују животне судбине и тамни историјски и временски  велови Војних Граничара/Војне Крајине, с обје стране Уне и Саве, до краја двадесетог вијека, неминовно је водило ауторовом непрестаном "освртању" и понирању у интеграл српског цивилизацијског круга на простору Балкана, јер је Војна Крајина и оно што се у њој дешавало у коријену наших данашњих укупних животних, друштвених, културолошких и многих других антиномија - истичу чланови жирија.

Када је ријеч о роману "Хомољски Дилиџер", који  се овјенчао другом наградом, објашњавају да је у њему аутор у српску литературу на велика врата увео једну свјежу, нерабљену тему из "скорије српске историје".

- Тема "закасњеле" хајдучије у, уочи и након "Првога рата" и, прије свега, хомољског одметника Ивана Бабејића широј јавности постала је позната захваљујући публицисти Воји Марјановићу, али тек овим романом остварује свој пуни капацитет. Благодарећи органској подударности са једним популарним класичним синеастичким жанром, аутор успијева да исприча уистину "епску филмску причу" о животу и мистериозној смрти човјека названог "Горски цар" који, како се у роману вели, "отима поткоженој богаштини и помаже изгладнеле убожнике" - објаснио је жири.

"Чудовиште из Савског језера", за које је Војислав Тодоровић добио трећу награду, утемељено је на занимљивој и интригантној причи.

- Фабуларна оса дјела обједињује више сижејних линија и наративних планова, што значајно усложњава и квалитативно обремењује казивање. Аутор разобличава, комичним средствима, те алегоријским пројекцијама, два доминирајућа феномена нашег времена: виртуелну медијску стварност и мистификаторски однос према свијету - закључак је стручног жирија.

Уручење награда најбољима биће одржано 4. септембра, када се обиљежава Дан завода за уџбенике и настава средства у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана