Више новца за умјетност

Александра Маџар
Више новца за умјетност

Бањалука - Конкурс за расподјелу средстава у култури ове године располаже са 650.000 марака, што је за 30 одсто више у односу на прошлу годину, а ова информација подијелила је мишљење међу радницима у култури.

Вијест да је буџет повећан позитивно је утицала на све, иако неки сматрају да увијек може више и да је култура у Српској запостављена.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић на прес-конференцији, одржаној јуче у Министарству, објаснио је да су пројекти расписани у складу са правилником за суфинансирање потреба за све области у култури и да је конкурс отворен до 9. марта.

- Једино конкурс за филмску продукцију и конкурс за подршку културног стваралаштва националних мањина нису ишли сада из објективних разлога. За филмску продукцију планирано је 100.000 марака и то је у буџету тако усвојено, док је за националне мањине издвојено 30.000 марака, као и прошле године. Та два конкурса ће нешто причекати, највјероватније до марта - додао је Малешевић.

Право да конкуришу имају сва културно-умјетничка удружења која се баве културом, али и установе које су формиране од стране локалних заједница.

- Објавили смо конкурсе из области културе, за књижевне манифестације, за музичко и музичко-сценске дјелатности, за ликовну и примијењену умјетност, за суфинансирање издавачке дјелатности, за филмске фестивале и манифестације, као и за позоришну продукцију и манифестације - казао је Малешевић.

Ове године изостао је конкурс за откуп књига, како каже из једног реалног разлога.

- Сматрамо да конкурс за суфинансирање издавачке дјелатности даје подршку новим рукописима и треба да буде редован, онда би се конкурс за откуп књига објављивао бијенално, сваке друге године - сматра он.

Александар Јовановић из Удружења музичких умјетника РС сматра да радници у култури и умјетности треба да буду позитивно изненађени чињеницом да је буџет повећан. Он се осврнуо и на пројекте са којима ће ове године аплицирати на конкурсу.

- Колико год новца има ми ћемо бити на вишем културном нивоу. И ове године ћемо испланирати нову концертну сезону. Радићемо на томе да осмислимо нова едукативна предавања и да публици пружимо још неки сегмент сезоне у којем неће бити само концерти - најавио је Јовановић.

Указао је да би се требало радити на буџетима градских институција за културу, јер сматра да и они треба да имају свој буџет за програм, али и на институализацији Бањалучке филхармоније.

- Мислим да би то био један корак који би довео до побољшања културне сцене - рекао је Јовановић.

Директор ДИС театра Новица Богдановић претпоставља да ће од тих 650.000 театар добити 29.000 или 30.000, а то за њих представља проблем.

- Ове године ћемо наставити са причом успјешних малих продукција у којој се базирамо на људе који су завршили академију и којима је то први професионални ангажман. Са тим заиста малим суфинансирањем добијемо представу која је изузетно квалитетна и мобилна и која тим људима омогућава да пронађу своје мјесто и као људи из позоришта, али и да могу од тога да преживе ту годину - нагласио је Богдановић.

Да је помак што је за културу одвојено више новца, али да опет није довољно сматра и директор Бањалучког студентског позоришта Александар Пејаковић.

- Без обзира на то што је буџет повећан сматрам да то није довољно, али шта ми ту можемо. Требали би се више окретати европским фондовима, као што смо ми то урадили за фестивал "Кестенбург". Не можемо очекивати да све плати Министарство - нагласио је Пејаковић и додао да очекују и суфинансирање Фестивала "Кестенбург", који ће се одржати од 31. јула до 9. августа, а за који ће буџет
износити 200.000 марака.

Јубилеји

- У области књижевности имамо два значајна јубилеја. Један од њих је стотину година од рођења Бранка Ћопића и том догађају ћемо покушати посветити значајну пажњу и молио бих и оне који ће учествовати на конкурсу да пријављују мало озбиљније пројекте о тој теми. Други догађај је педесети, јубиларни Кочићев збор - подсјетио је Дане Малешевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана