Вишак вјетра Дане Комљената у Швајцарској

Цвијa Мркоњић
Вишак вјетра Дане Комљената у Швајцарској

Бaњaлукa - Филм је настао тако што сам у фебруару прошле године послао малу камеру Дејану Калуђеру који живи у Паризу. Дао сам му неколико инструкција и замолио га да снима своју свакодневицу, а он ми је снимке слао мејлом и тако смо се дописивали.

Рекао је ово за "Глас Српске" редитељ Дане Комљен из Бањалуке чији ће краткометражни филм "Вишак вјетра" свјетску премијеру имати 13. августа на 67. филмском фестивалу у Локарну у Швајцарској. Регионална премијера биће неколико дана касније на 20. "Сарајево Филм фестивалу".

- Прича говори о браћи близанцима Дејану и Бобану. У филму Дејан ради, једе, прича о зимским базенима, дрвећу и ноћи, а Бобан плива, вози мотор, прича о осмесима, градовима и југу - каже Комљен.

Прича да се идеја за екранизацију родила због сусрета Бобана Калуђера са педесетак ролни старог филма.

 - Бобан ће играти у мом дебитантском дугометражном филму "Прије непријатељства", али увидео сам да му је нелагодно при помисли на снимање, па сам одлучио да пре дугометражног морамо да направимо кратки филм - открио је Комљен.

Дио филма у коме се појављује Бобан снимљен је у Бањалуци у јануару ове године. Остварење обухвата и архивске снимке јапанских пропагандних филмова насталих од почетка педесетих до краја осамдесетих година 20. вијека. Ријеч је о филмовима који су годинама стајали у једној гаражи.

- Упознајући Дејана и Бобана и посматрајући братски однос, схватио сам да су њихове догодовштине и детаљи из јапанских филмова заправо две стране исте слике - казао је Комљен додајући да се веома радује се што ће публика ускоро да погледа његов нови филм.

Објаснио је да браћа близанци живе у сличним околностима каква се појављује у филмовима из Јапана који су га инспирисали. 

Комљен неколико година уназад ниже професионалне успјехе, а неки од његових награђиваних филмова су "Ја већ јесам све оно што желим да имам" који је 2010. премијерно приказан на Фестивалу у Кану. На овој престижној смотри припала му је трећа награда у селекцији "Цинефондатион". Филм "Октобар" награђен је специјалним признањем на "Синема Ситију" у Новом Саду 2011. Режирао је и филмове "Сезона тишине", "Тјелесна функција" и "Ситна птица".

Пројекције  

Послије регионалне сарајевске премијере филм "Вишак вјетра" Данета Комљена биће приказан и публици у другим градовима.

- Филм ће бити и на "Панчево Филм фестивалу", као и на Фестивалу експерименталног филма и видеа "25 ФПС" у Загребу - најавио је Комљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана