Умјетнички кораци на путевима савремене ликовне сцене

Мирна Пијетловић
Умјетнички кораци на путевима савремене ликовне сцене

Бањалука - Умјетничке поетике 49 стваралаца помно сортиране на репрезентативној поставци "Арт Кастел" у каменој згради на тврђави Кастел воде посјетиоце путевима савремене умјетничке сцене Бањалуке.

Поставку је приредила умјетница Маја Додиг уз помоћ Банског двора Културног центра, а прексиноћње свечано отварање изложбе било је идеална прилика да радознали посјетиоци поразговарају са умјетницима о њиховим дјелима.

- Мој циљ је био да Бањалучанима, али и свима онима који дођу у наш град, кроз поставку која ће трајати мјесец представимо стваралаштво наших умјетника. Ова изложба свједочи о томе да је Бањалука погодно тло за стваралаштво и стјециште школованих и афирмисаних умјетника - казала је Додигова на отварању.

Тако су се, између осталих, на изложби нашла дјела Марина Милутиновића, Огњена Радумила, Ђурђице Бјелошевић, Биљане Гаврановић, Горана Јанковића, Весе Совиља и многих других угледних ликовних умјетника.

Изложбу у новообновљеној каменој згради отворила је замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић, напомињући да је "Бањалука била, јесте и биће град културе".

- Част ми је што сам заједно са својим колегама изложила своја дјела. Представила сам своја два колоритна пејзажа рађена у акрил техници, који ће посматрачу сигурно пробудити машту и одвести га у предјеле о којима потајно сања - казала је умјетница Биљана Гаврановић, која ће кроз неколико година обиљежити 40 година излагачке дјелатности.

Да ова поставка представља велики искорак када је у питању подршка домаћим ликовним умјетницима, сматра и сликар Горан Јанковић.

- Пресрећан сам што имамо прилику да излажемо у овом изузетном, пространом простору, који је прилагођен свим врстама излагачке дјелатности. Када су у питању радови које сам изложио, ријеч је о цртежима са моје посљедње изложбе која испитује виртуелну реалност и нове домене у сферама истраживања, како цртежа, тако и виртуелне умјетности - казао је Јанковић.

Отварању изложбе, коју ће посјетиоци моћи погледати до 19. октобра, поред бројних грађана и личности из јавног и културног живота Бањалуке, присуствовали су и посланици у Народној скупштини РС Игор Радојичић и Срђан Амиџић, као и предсједавајућа Вијећа народа РС Нада Тешановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана