У Музеју Српске изложени радови дјеце настали у ликовним радионицама

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- У Музеју Републике Српске у Бањалуци симболично су изложени радови дјеце настали у ликовним радионицама које су организоване у протеклих шест година у овој институцији, поводом 15. фебруара, Свјетског дана борбе против малигних болести дјеце.

Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић рекла је да је протеклих шест година Музеј Српске организовао ликовне радионице на којима су дјеца основних и средњих школа имали прилику да цртају и кроз цртеж изразе своја осјећања и пошаљу поруку дјеци која се лијече од малигних болести.

"Ово је на неки начин повратак и веза са стварношћу и нормалним животом обољеле дјеце, што прија младом човјеку који је истргнут из свакодневнице", рекла је Берићева новинарима у Бањалуци.

Виши музејски педагог Наташа Ного рекла је да Одјељење за образовно-педагошки рад већ седму годину има добру сарадњу са "Искром". "Нажалост, због пандемије вируса корона дјеца нису могла да дођу у Музеј. У контакту смо са свим школама које су свих протеклих година биле подршка дјеци из Родитељске куће и Хематоонколошког одјељења Универзитетског клиничког центра Републике Српске", рекла је Ного.

Према њеним ријечима, Музеј Српске је увијек отворен за овакве радионице и изложбу, те је додала да је важна подршка свих бањалучких школа коју добијају.

Музејски педагог Ана Браташевец рекла је да је Свјетска здравствена организација /СЗО/ сваке године поставља питање о доприносу институција свјетској борби против дјечијих малигних обољења.

"Оно што Музеј Српске већ седму годину ради је да укључује дјецу из школа и других образовних институција да заједно путем креативних радионица и догађаја промовише ову борбу као глобални одговор на сугестије СЗО", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана