У корицама књиге сабрано пола вијека службовања протојереја ставрофора Ратка Радујковића

М. Л.
У корицама књиге сабрано пола вијека службовања протојереја ставрофора Ратка Радујковића

Бањалука - Књига под називом „Моја сјећања и послушања“ аутора протојереја ставрофора Ратка Радујковића промовисана је у четвртак увече у Саборном Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Књига је настала као резултат пола вијека службовања оца Радујковића, који је међу корице сабрао сјећања на дјетињство у родним Друговићима, одрастање, школовање, службовање, али и борбу за опстанак Епархије бањалучке и Српске православне цркве кроз деценије.

Књига је подијељена у три дијела. Први, који обухвата период од 1965. до 1991. године, описује страдање цркве у доба комунизма, а други, који се односи на године од 1991. до 1995, рат и борбу за очување цркве. У трећем дијелу, који обухвата период од 1995. до 2015. године, аутор пише о обнови живота и храмова на подручју бањалучке епархије.

- Свако ће засигурно у овом искреном писанију наћи нешто интересантно и увидјети како се из дана у дан слагао мозаик веома богатог и у многим сегментима значајног живота који и данас исписује нове ретке - истакла је рецензент књиге Радмила Кулунџија и додала да је, осим што је аутобиографско дјело, ова књига и хроника једног времена у којој су забиљежена два рата и поратно вријеме.

Предговор књиге потписује директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, који је казао да је отац Радујковић свједок једног за цркву веома тешког времена.

- Колико је само пута покуцао на врата чиновника у општини не би ли измолио једно мало рјешење да цркви буде боље, а таквих ствари било је на хиљаде. Вјера у православље и његова борба успијевали су да сломе и најтеже препреке - истакао је Давидовић и додао да је једина „замјерка“ на ово дјело то што је аутор исувише скромно писао о својој надљудској борби за очување епархије.

Отац Радујковић захвалио је Богу на милости и благослову током свих година службовања и додао да му је супруга Бранка била највећа подршка и ослонац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана