Све спремно за 21. међународни сајам књиге Бањалука 2016 у организацији Гласа Српске

Александра Маџар
Све спремно за 21. међународни сајам књиге Бањалука 2016 у организацији Гласа Српске

Бањалука - Надам се да ће предстојећи бањалучки сајам бити посећен и помоћи да се између књига и читалаца у Републици Српској успоставе нове везе. Спас за писану реч је, као и увек, добра писана реч. Сајмови књига могу да буду помоћ да та реч дође до читалаца, под условом да су посећени.

Рекао је ово за "Глас Српске" цијењени српски књижевник Владимир Кецмановић, чијом ће бесједом данас, у 18 часова свечано бити отворена врата традиционалне бањалучке смотре писане ријечи. Као и до сада, сајам ће бити одржан у Спортској дворани "Борик", а заљубљеници у писану ријеч имаће прилику да до 19. септембра, уз сајамске попусте, бирају омиљене и очекиване наслове.

Кецмановић, аутор дјела која су доживјела филмске, телевизијске и драмске адаптације, добитник угледних књижевних награда, говорио је и о лијепим, али и оним не тако лијепим странама бављења књижевношћу.

- Бављење уметношћу подразумева одушевљења и разочарења, некада вам се чини да то што радите нема смисла, а некада да је реч о најзначајнијој ствари у космосу. Као што у уметности нема напретка, нема ни назадовања. Био први, деветнаести или двадесет и први век - суштина се не мења - истакао је он.

Као власник и уредник издавачке куће "ВИА", осврнуо се и на стање и проблеме у издаваштву, како у Србији тако и у Републици Српској.

- Највећи проблем српских издавача и свих Срба који се баве књигом јесте општи недостатак свести о значају књижевности за једну нацију - истиче књижевник.

Народи чији језик разумије мали број људи у промоцију своје литературе, објашњава Кецмановић, морали би да улажу много више него они чијим језиком говоре стотине милиона.

- Ако то не буду чинили, онда ће број људи који говоре њиховим језиком бивати све мањи, док их не нестане. Нажалост, обе српске државе у промоцију књижевности не да не улажу више него многољудне државе. Улажу много мање, готово никако. Власти се мењају, тај проблем остаје исти - наглашава Кецмановић.

Најавио је и излазак из штампе другог дијела трилогије о Стефану Немањи, коју пише са Дејаном Стојиљковићем.

- Она представља први део планираног серијала о најзначајнијој династији у српској историји. Почео сам да пишем свој нови роман, мислим да ће рад на њему потрајати - најавио је писац.

Кецмановић је до сада објавио романе "Последња шанса", "Садржај шупљине", "Феликс", "Топ је био врео", "Сибир", "Каинов ожиљак" и збирку приповједака "Зидови који се руше". Са историчарем Предрагом Марковићем аутор је књиге "Тито, поговор", а објавио је и есејистичко-биографску књигу "Дас ист Принцип". За свој књижевни рад добио је стипендију фондације "Борислав Пекић" и награде које носе имена српских великана - "Иво Андрић", "Бранко Ћопић" и "Меша Селимовић". Кецмановићева проза превођена је на енглески, француски, њемачки, украјински и румунски језик. Превод романа "Топ је био врео" 2014. године номинован је за награду "Даблин импацт", која се у истоименом граду додјељује за најбољи роман објављен на енглеском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана