Стиже допуњено издање култне књиге “Прогнана бића”: Але и караконџуле српске митологије

Бранислав Предојевић
Стиже допуњено издање култне књиге “Прогнана бића”: Але и караконџуле српске митологије

НОВИ САД - Издавачка кућа “Орфелин”, у оквиру своје едиције “Српска митологија”, крајем марта објавиће допуњено издање култне књиге “Прогнана бића” писца Миленка Бодирогића.

Нова верзија ове, два пута распродате књиге, излази на 176 страна, у пуном колору са седам нових илустрација сјајног Ивице Стевановића. Прва верзија објављена 2010. године стекла је култни статус код читалаца, а пет ликовних умјетника Ивица Стевановић, Милош Вујановић, Петар Меселџија, Драган Бибин и Вања Тодорић радили су више од годину на овој књизи. На различите начине и у различитим техникама успјели су да, на основу текстова Бодирогића, визуализују митска бића српских предања и тако начине неку врсту њихове етнолошке реконструкције.

Отргнути од заборава изронили су ликови караконџула, таласона, омаја, лесника, русалки, тодораца, некрштенаца, здухача и других демонских бића.

Аутор књиге рекао је по њеном изласку да у свијету постоји обимна, богата и лијепа литература која се бави митским насљеђем разних народа за разлику од нашег тржишта.

- Код нас, нажалост, тога нема, мада је наше митско, а особито демонолошко наслеђе међу најбогатијима у свету, а понешто из  тог наслеђа је од 18. века на овамо одређивало токове  светске фантастике - рекао је Бодирогић истичући да “Прогнана бића” нису намијењена искључиво дјеци, већ, како би то Киш рекао, у једној синтагми у својој књизи “Рани јади”, намијењена су “деци и осетљивима”.

Наиме, језик књиге није једноставан, слојевит је и комплексан, али за то постоји добар разлог.

- Све је у језику. Сам текст у књизи понегде ублажава визуелно, понегде је обрнуто, али је најважније да анимира децу и ону врсту људи који су одрасли сачувавши радост према животу. Књига је намењена мало старијем узрасту, али је један од циљева, када сам се одлучивао за литерарни, софистициран речник, био да намамим родитеље да читају са децом. Да им ствари објашњавају, тумаче, од значења речи до самих бића понаособ. Тако књиге, заправо, најбоље комуницирају - рекао је писац.

Дејан Огњановић, писац и публициста, те један од најпризнатијих познавалаца хорор жанра у региону, написао је да је ова књига уникат у сваком погледу.

- За разлику од других наоко сличних књига о српској митологији, ова долази из пера истинског писца и песника Миленка Бодирогића, прожета је и знањем и поетичношћу и лепотом, те горко-слатком сетом и угођајем какав нећете пронаћи нигде другде. Иако је прикладна и за млађу читалачку публику, ово није само дечја књига, већ како њен аутор каже “књига за децу и осетљиве”, тј. може се читати у више равни и заправо тек ће одрасли и зрели читаоци сагледати сву њену слојевитост и значења - написао је Огњановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана