Стихови као чувари великих тренутака

Мирна Пијетловић и дописници
Стихови као чувари великих тренутака

Бањалука - Бројни пјесници у Републици Српској ујединили су своје мисли и ријечи како би на најљепши начин обиљежили Свјетски дан поезије, с циљем промовисања читања, писања, објављивања и тумачења поезије.

Тако је у Градишци одржан фестивал "Витезово прољеће", у оквиру којег су своје стихове говорили признати књижевници: Недељко Попадић, Бора Ђорђевић, Радомир Андрић, Александар Чотрић, Благоје Баковић, Раде Ђерговић, Драгољуб Станковић, Радислав Јовић и други.

Рок музичар и пјесник Бора Ђорђевић истакао је да му је драго што је био дио овог фестивала, на којем је говорио поезију, али и пјевао своје хитове, што је одушевило велики број посјетилаца.

У Галерији Културног центра у Требињу на пјесничкој вечери учествовали су пјесници Милица Краљ, Бећир Вуковић, Веселин Ракчевић и Перивоје Поповић.

Жеља је да Требиње, град Јована Дучића, великана српске књижевности, буде средиште Дана свјетске поезије на овим просторима.

И Народна библиотека "Филип Вишњић" и бијељинска подружница Удружења књижевника РС организовали су вече посвећено поезији.

Говорећи стихове инспирисане љубављу, публици се представило тридесетак завичајних писаца. Предсједник Књижевног клуба "Јован Дучић" из Бијељине Здравко Згоњанин рекао је да је поезија оно што је у животу лијепо за свакога од нас.

И у Бањалуци је на неколико локација у граду обиљежен дан посвећен поезији. Тако је у Банском двору Културном центру у оквиру клуба "Стиховница" поезију говорило неколико бањалучких пјесника, док је у Народној и универзитетској библиотеци РС одржана манифестација "П(о)везивање - отворени микрофон".

Прилику да говоре пјесме добили су сви они који их пишу, али и они који воле да их читају. Поред читања, била је ово прилика да се сви заинтересовани упознају са радионицом "Креативно писање за младе - пут ка друштвеној промјени", коју ће у Бањалуци од 4. априла држати угледни професор Неџад Ибрахимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана