Синови умиру први Народног позоришта Републике Српске магнет за награде

Александра Глишић
Синови умиру први Народног позоришта Републике Српске магнет за награде

Бањалука - Теме које бескомпромисни текст "Синови умиру први" Мате Матишића отвара нешто су о чему се можда први пут на овако експлицитан начин проговорило са сцене Народног позоришта Републике Српске.

Награде у Брчком су додатна сатисфакција свима нама који смо радили представу и подстрек да наставимо са оним у чему смо најбољи.

 

Овако се на успјех Народног позоришта Републике Српске на 33. сусретима позоришта БиХ у Брчком осврнуо млади и талентовани редитељ Марко Мисирача. који је и сам награђен за режију представе "Синови умиру први". Признање за најбољу режију у конкуренцији позоришта из БиХ, стручни жири фестивала равноправно је додијелио Мисирачи и Лејли Каикчији за режију представе БНП Зеница "Drang nach Westen".

- Комад отвара питање постратних траума, трагања за костима несталих, односа државе и власти према жртвама рата... Због свега овога јако је важно да представу види што више људи и ван Бањалуке, зато нам сваки фестивал и гостовање много значе - каже редитељ представе која је била срећна карта националног театра на брчанском фестивалу, завршеном у петак увече.

Одлуком стручног жирија, у конкуренцији позоришта из БиХ, глумица Наташа Иванчевић је добила награду за најбољу женску улогу, за улогу Ранке у овој представи. За најбољег младог глумца, такође у конкуренцији позоришта из БиХ, проглашен је Златан Видовић за улогу Аце у истом комаду. Костимограф Народног позоришта РС Јелена Видовић из Брчког се вратила са наградом за најбољу костимографију у комаду "Синови умиру први". Према одлуци жирија публике награда за најбољу мушку улогу припала је глумцу Народног позоришта РС Александру Стојковићу за тумачење лика Мићуна у истом комаду.

- Награде су биле очекиване. Већ традиционално купимо признања на фестивалу у Брчком и ове године је конкуренција била јака - каже директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић.

Глумац Александар Стојковић, који је и умјетнички директор националног театра, истиче да је ово укупно 13. награда за представу и да их у децембру очекује наступ на "Данима Зорана Радмиловића" у Зајечару.

- Изузетно смо задовољни наградама, оне су доказ да је представа "Синови умиру први" веома квалитетна, добро изрежирана, глумачки одиграна, а и ликовно уобличена у једну цјелину. Важно је напоменути да на вриједности добија и због одличне сценографије Драгане Пурковић - Мацан и поготово због оригиналне музике коју је компоновао Петар Топаловић из музичког састава "Сопот" - каже Стојковић, напомињући да нова признања говоре о дугогодишњем напорном раду Народног позоришта РС.

Глумац Златан Видовић је веома поносан на цијелу екипу представе и наглашава да је све резултат тимског рада и посвећености.

- У Брчком се окупљају најбоље представе из региона и конкуренција је жестока, тако да је награда на тако великом и значајном фестивалу добар подстрек за даљи рад, али и потврда за оно што смо претходно радили. Драго ми је због успјеха представе, а лична награда је само бонус у цијелој причи - рекао је Видовић.

Освјетлан образ

- Веома ми је драго што сам имала прилику да представим Народно позориште РС у најбољем свјетлу. Комплетна екипа сјајне представе "Синови умиру први" са редитељем Марком Мисирачом на челу освјетлала је образ наше позоришне куће и представила нас на најбољи могући начин на једном тако значајном фестивалу у Брчком - каже костимограф Јелена Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана