Седам представа Градског позоришта Јазавац погледало 1.750 гледалаца

Александра Маџар
Седам представа Градског позоришта Јазавац погледало 1.750 гледалаца

Бањалука - Није немогуће, али не дешава се ни тако често, за само неколико дана у септембру седам представа у Градском позоришту "Јазавац" погледало је 1.750 гледалаца.

Поред тога што је ово један од најљепших поклона оснивачима овог театра у години када славе јубилеј, десет година постојања, ово је и озбиљан доказ да публика у Бањалуци, без обзира на стање у друштву и култури, схвата значај институција у којима се рађа умјетност. Много је вијести ових дана о којима се говори и које медији преносе, а међу Бањалучанима је управо и та да се у "Јазавцу" тражила карта више. Посљедњи комад на репертоару за септембар био је "Брачни пар(астос)", која је изведена у четвртак увече, комедија о брачним односима, за коју такође, није било улазнице вишка. У Градском позоришту "Јазавац", у којем влада свечарско расположење како због јубилеја, тако и због припрема за овогодишњи Међународни фестивал младог глумца "Заплет 08", су поносни и срећни. Умјетнички директор овог позоришта Љубиша Савановић за "Глас Српске" рекао је да су поводом свог десетог рођендана умањили цијену улазнице, јер су на тај начин жељели да захвале публици што је све ово вријеме дио њихове умјетничке приче.

- Али и без обзира на цијену улазнице, мислим да се публика пожељела представа и да смо имали и дупло већу салу, вјерујем да би опет била иста гужва. У протеклој сезони од 130 наших представа 117 је било распродато. Све представе посјетило је око 26.000 људи. Учествовали смо у организацији још тридесет догађаја - казао је Савановић.

Овај број публике, како истиче, доказ је да Градско позориште "Јазавац" има добар програм и да оно што раде интересује широк круг људи.

- Људи препознају већ дуго наше позориште као мјесто гдје се могу лијепо провести и гдје се добро осјећају. Онда је нормално да нам се и стално враћају - сматра он.

Кад се осврне уназад, на године из њих, креативни тим овог театра најпоноснији је, истиче, на то што су напредовали корак по корак.

- Многима изгледа невјероватно, али смо успјели десет година живјети као позориште које се самофинансира. Захваљујући пријатељима нашег позоришта, од којих за ову сезону морамо издвојити "Лутрију РС" и "м:тел", успијевамо обезбиједити средства за рад, али главу изнад воде нам држе пуне сале - прича Савановић.

Сигуран је, додаје, да ће њихов рад публика пратити и током нове, јер поред представа које су већ на репертоару припремају и двије нове, "Мало благо" и "Радован III", које већ сад буде интересовање заљубљеника у магију театра.

- С обзиром на то да обје представе раде сјајни ауторски тимови, мислим да нас очекују још два хита у "Јазавцу" ове сезоне. Радићемо и један кабаретски програм са глумцима, новогодишњу представу за дјецу и још једну са полазницима Студија "Јазавац" - открива он.

Монографија "Јазавца"

- Поводом 10. рођендана спремамо и монографију Градског позоришта "Јазавац" у којој ћемо представити досадашњи рад, а од 22. до 28. октобра чека нас и Међународни фестивал младог глумца "Заплет 08". У сваком случају, чека нас много занимљивих догађаја у овој сезони - најавио је Љубиша Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана