Рођенданска пјесма, али и провокације на Хандкеовој конференцији за новинаре

Срна
Рођенданска пјесма, али и провокације на Хандкеовој конференцији за новинаре

БЕОГРАД - Аустријски писац Петер Хандке изјавио је данас у Стокхолму да ће у његовом животу све остати исто након што ускоро прими Нобелову награду за књижевност.

Хандке је данас у Шведској академији, у оквиру вишедневне церемоније поводом додјеле Нобелове награде, одржао конференцију за новинаре, која је започела аплаузом већег броја окупљених новинара, јављају "Вечерње новости".

Одређени број извјештача је, затим, спонтано запјевао рођенданску пјесму, јер Хандке данас, пуни 77 година, а аустријски писац је одслушао и захвалио.

Међутим, на конференцији за новинаре било је и провокација, када је Питер Мас са америчког сајта "Интерсепт" затражио од Хандкеа да "призна геноцид у Сребреници", што је наљутило чувеног писца, који је истакао да је у Стокхлом дошао због доприноса који је дао књижевности.

Мас је од тренутка када је саопштено да је Хандке добио Нобелову награду, предњачио у нападима на славног писца.

Ипак, највећи број новинара се данас на конференцији у Шведској академији са поштовањем понашао према Хандкеу и његовом дјелу.

Хандке ће сутра послије подне одржати говор на Академији, док ће му награда, као и свим лауреатима бити уручена у уторак 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела, како налаже церемонија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана