Редитељ Жељко Стјепановић за "Глас Српске": Када истину замијенимо са лажи добијамо комедију

Александра Глишић
Редитељ Жељко Стјепановић за "Глас Српске": Када истину замијенимо са лажи добијамо комедију

БАЊАЛУКА - Да би оправдали своје лажи ликови представе “Истина” истину проглашавају бескорисном, суровом и опасном. Истина може човјека да повриједи а лаж да га заштити и сачува. То што једни друге лажемо је за наше добро, кажу они. Када тако оклеветану истину, која је једна и усамљена, замијенимо са хиљаду ласкавих лажи,  добијамо идеалне ситуације за комедију.

Рекао је ово редитељ Жељко Стјепановић чија ће представа “Истина” вечерас (субота) у 20 часова отворити Међународни фестивал глумца “Заплет” у Бањалуци.

Премијерним извођењем комада у коме Стјепановић и игра почиње позоришни фестивал на сцени Градског позоришта “Јазавац” које је и организатор ове манифестације.  

- Комад савременог француског писца Флориана Зелера “Истина” је прича о о два брачна пара који су неискрени једни према другима те посљедицама које трпе јер не говоре истину. То је осјетио и Зелер, који у седам драмских ситуација разоткрива лаж и механизме лагања да би дошао до Истине – каже Стјепановић.

Није нимало једноставно, додаје, да редитељ истовремено буде дио глумачке екипе.

- Први пут сам у ситуацији да у исто вријеме режирам и глумим у једном комаду, надам се и задњи пут. То се десило јер су глумци које смо имали у плану за ову улогу ангажовани на снимању филма. Пошто је “Јазавац” планирао да овом представом отвори “Заплет” и није био у могућности да чека крај снимања филма а ја нисам имао обавеза у матичној кући, договорили смо се  да ја  одиграм ту улогу – објашњава Стјепановић.

Радује га, каже, што “Јазавац” налази, преводи и поставља савремене драмске текстове писаца ван нашег говорног подручја.

- То нам даје увид  у дешавања у савременој европској драматургији. Овај текст је први пут преведен а сада и игран у Републици Српској и БиХ. “Јазавац” веома пажљиво бира текстове које поставља на репертоар. Пошто нису на буџету тј. опстанак им зависи од броја гледалаца, будућа представа мора да се допадне ширем кругу потенцијалне публике, а да у исто вријеме има и одређени умјетнички квалитет – казао је Стјепановић додајући да је текст “Истине” управо на том трагу, писан лако и допадљиво, а истовремено паметно и занимљиво, тако да са сваком новом сценом  гледалац пита шта ће даље бити.

Тексту га је привукла једноставност и лакоћа којом писац обрађује тему лажи у браку.

- Живот би био пуно једноставнији кад би једни другима говорили истину, каже један од ликова из представе.То би била чиста пропаст, кад би људи престали да се лажу, не би опстао ни један једини брак на свијету, узвраћа му други лик из представе – рекао је Стјепановић.

Специфично је, каже, што је био ускраћен за процес кроз који сваки глумац пролази правећи своју улогу.

- Као редитељ морао сам да помажем колегама из представе у стварању њихових улога. И драго ми је да су Александра, Драгана и Љубиша направили одличне улоге – казао је Стјепановић.

Тим представе

У представи ”Истина” играју  Александра Спасојевић, Драгана Марић, Љубиша Савановић и Жељко Стјепановић. Сценограф је Драгана Пурковић-Мацан, костимограф је Бојана Мутић, а превод текста је урадила Ивана Стјепановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана