Редитељ Жељко Касап у сусрет премијери: Породица, дом и пријатељство најважнији на свијету

Наташа Лазукић
Редитељ Жељко Касап у сусрет премијери: Породица, дом и пријатељство најважнији на свијету

Бањалука - Представа "Шумска чаролија", по мотивима прича и пјесама Бранка Ћопића, биће премијерно изведена вечерас у 19 часова на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Аутор драматизације је Славиша Радан, а адаптацију и режију потписује Жељко Касап, којем је ово прва сарадња са Дјечијим позориштем.

Редитељ  је уочи премијере за "Глас Српске” говорио о инспирацији за рад на овом комаду, утицају дјела Бранка Ћопића на његово одрастање и успјешној сарадњи са екипом куће од снова.

- Кад сам био узраста као наша публика која ће гледати ову представу, није било интернета, кабловске телевизије са стотинама цртаних филмова и осталих чуда модерног доба. Играли смо се у потрази за добром причом - чаролијом кроз игру, као Жива ватра у нашој представи - рекао је редитељ и глумац Жељко Касап и додао да је комад намијењен за дјецу од четири године и више.

Ћопић га је, истиче, увијек радо враћао у дјетињство, а његове приче су му остале урезане у сјећању.

- Имао сам другара који је знао најљепше приче. Звао се Бранко Ћопић и много је мотива из његових прича у овој представи. Захваљујући тим његовим причама и мојој машти дошао сам данас до Дјечијег позоришта када сам режирао представу и као да Бранку враћам дуг на овај начин са овом представом, зато сам му је и посветио - казао је Касап.

Прву сарадњу са екипом Дјечијег позоришта РС памтиће по сјајној атмосфери и дивним сарадницима. Улоге је повјерио глумцима Саши Терзићу, Драгану Вучићу, Жељку Милићевићу, Снежани Милидраг и Зорани Шуман, која уз њега, позајмљује и глас појединим ликовима.

- Имали смо прву контролну представу пред слатким клинцима и сјајно су реаговали. Бајковита је, лијепа и шарена, али што је најважније, представа даје лијепу поуку дјеци: породица, дом и пријатељство су најважнији на свијету - истакао је Касап.

Дјеци су, додаје, поручили да ако желе да траже неку лијепу причу, ако им то душа иште, да не бјеже од куће, него да дођу у позориште, јер их тамо чекају најљепше приче.

А да и ово буде једна чаробна прича, побринуо се креативни тим театра са старим и новим члановима. Визуелни идентитет представе, сценографију и сликарске радове осмислила је Берина Шушчевић. Костимограф је Јелена Савић, а идејно рјешење маски и лутака радио је Зоран Бјелошевић. Композитор, први пут у Дјечијем позоришту РС, јесте Небојша Алексић, а корепетитор Милица Стијепић, док кореографију потписује дугогодишњи сарадник Дјечијег позоришта РС Миљка Брђанин.

Моралне лекције

И драматург Славиша Радан, баш као и многи, сложио се да свевременост Ћопићевих дјела не блиједи. Његове приче нуде дјеци прегршт забаве и моралних лекција које се могу лако усвојити, поистовјећујући се са позитивним ликовима, јунацима приповједака које није тешко препознати.

- Бранко Ћопић је свевремен. То је човјек који је био незадовољан самим друштвом у коме је живио, али писао је много за дјецу и младе.  Текст је замишљен за малу дјецу, али много тога је остало оригинално - истакао је Радан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана