Ракић и Драгомировић лауреати у специјалном програму Белдокс

Г.С.
Ракић и Драгомировић лауреати у специјалном програму Белдокс

БЕОГРАД - У оквиру програма Beldocs Industry на 13. Међународном фестивалу документарног филма Белдоцс, пројекат "И, где је тај принц на белом коњу?" редитељке Соње Ракић добио је главну награду од 1.000 евра у програмском сегменту Serbian Docs in Progres.

 

Посебно признање додељено је пројекту филма "I am people, I am nobody" Светислава Драгомировића.

Сербиан Доцс ин Прогреш представио је осам српских документарних пројеката међународним филмским професионалцима, агентима продаје, дистрибутерима, продуцентима, представницима телевизија, других европских фестивала, преко ливе стреаминга из простора Нова Искра Wоркспаце Дорћол.

У образложењу интернационалног жирија сачињеног од професионалаца из света филмске индустрије, наглашено је да победнички пројекат краси "снажан женски лик употпуњен снажним женским тимом".

Уз констатацију да пројекат филма носи дивну поруку да никада није касно заволети себе и бити вољен, жири додаје да су "љљубав и потрага за љубављу универзалне теме, са којима се свако може поистоветити", као и да је ово "прича која доноси наду у тешким временима".

Жири је посебно признање доделио пројекту "I am people, I am nobody" Светислава Драгомировића "за изузетно пријемчив тон који је водио публику у правом смеру без много речи кроз контраверзну тему, уз поштовање како према протагонисти филма, тако и према публици".

Проглашење победника и додела награда Сербиан Доцс ин Прогреш био је једини догађај у оквиру Белдоцс Индустрy програма који је одржан уживо, у Галерији Неон.

Остатак програма реализован је онлине.

Програм Beldocs Industry и сегмент Serbian Docs in Progres  подржан је од стране Европске уније кроз програм Креативна Европа, потпрограм МЕДИА, на конкурсу Приступ маркет, и представља јединствени догађај у региону кинематографија западног Балкана и једно од главних места окупљања аудиовизуелних професионалаца из Европе, региона и Србије са циљем развоја тржишта креативних документараца.

 

Овај пројекат од националног значаја за циљеве има развој националног система аудиовизуелних уметности кроз повезивање српских редитеља и продуцената са агентима продаје документарних филмова у Европи, уредницима телевизија из региона и представницима водећих европских фестивала, као и боље позиционирање српске документаристике на међународном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана