Радионице у Дјечијој библиотеци Борик: Борба киста и пера у кући од слова

Александра Глишић
Радионице у Дјечијој библиотеци Борик: Борба киста и пера у кући од слова

Бањалука - Сликарске палете, оловке, биљежнице, радознала питања, креативни одговори - све то заједно осликава атмосферу у Дјечијој библиотеци "Борик", гдје је јесен обојена дјечјом маштом.

Да креативност малишана нема граница види се у овој кући од слова гдје најмлађи ствараоци изводе прве потезе кистом и поносно читају књижевне првенце.

Изузмемо ли петак и недјељу, сваког дана у овој дјечјој библиотеци чује се граја на једној од радионица које ће трајати све до 1. јануара. Осим школараца, овдје долазе и малишани који имају само три године, али нису ништа мање заинтересовани да уче нове занимљиве ствари.

Иако су радионице постојале и претходних година, сада се појавила новина у виду психолошке коју води магистар књижевности Александра Чворовић.

- Кроз овај програм, намијењен дјеци узраста од 8 до 15 година, учимо их правилном понашању, односно рјешавању проблема (са вршњацима, наставницима, родитељима), као и јачању самопоуздања, самопоштовања и љубави према себи - каже Чворовићева која је недавно постала практичар трансакционе анализе.

На психолошку радионицу која се одржава сриједом од 19 до 20 часова дјеца долазе са радозналошћу и бројним питањима. У групи ових школараца су Небојша, Коста, Марина и Анђела. Заједно са њима за одговорима трагају и Маја, Теодора, Кристијан, Петар и Павле.

Чворовићева, која иза себе има неколико објављених књига, четвртком води радионицу креативног писања гдје су свој кутак пронашла дјеца школског узраста која имају дар за писање пјесама, прича, бајки. Стрпљиво слушајући и читајући њихове приједлоге ова књижевница помаже им да успјешно савладају кораке на путу стваралаштва.

Осим за умјетност, многи малишани заинтересовани су за учење страних језика. Зато је мала школа енглеског језика, коју сваког понедјељка од 18 до 19 часова води Јелена Јокић, веома посјећена. Дјевојчице и дјечаци који имају од четири до седам година са осмијехом на лицу долазе да науче што више ријечи из енглеског језика.

Јокићева и уторком у истом термину води радионицу за предшколце, намијењену дјеци од три до седам година. Кроз игру малишани уче нове ствари, а циљ радионице је да подстакне социјалне вјештине и машту.

И мала школа њемачког језика наишла је на велико интересовање дјеце од четири до седам година. Да би малишани што боље научили овај језик сваке сриједе од 18 до 19 часова задужена је предавач Сања Диздаревић.

Готово да нема разлика у данима, јер када год да дођу у ову библиотеку дјеца стварају амбијент вриједан пажње, Позитивну енергију удруже са жељом за знањем, а да им се свиђа доказују они малишани који се неколико година враћају на радионице.

Ликовна бајка

Највише боје у просторијама библиотеке "Борик" има суботом

када малишани долазе на школу сликања код академског сликара Николе Чворовића. Тада настаја права мала трка ко ће љепше и боље нацртати, а ко обојити свој цртеж. Сваки долазак претвара се у ликовну авантуру у којој свако ствара своју бајку. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана