Проза и поезија из РС у Солуну

Александра Глишић
Проза и поезија из РС у Солуну

Солун - Књига "Срце птице и срце човјека" која представља избор из савремене књижевности Републике Српске промовисана је на међународној смотри писане ријечи у Солуну.

На промоцији одржаној у суботу увече на солунском сајму говорили су књижевници из Бањалуке Ранко Павловић и Берислав Благојевић, чија се дјела налазе у представљеној књизи.

О књижевној сцени Српске говорио је и критичар Младен Весковић из Београда, а посебно се осврнуо на стваралаштво аутора заступљених у дјелу "Срце птице и срце човјека".

Благојевић и Павловић представљали су РС у Солуну, заједно са историчарем и професором Филозофског факултета у Бањалуци Жељком Вујадиновићем.

У представљеном избору су и проза и поезија Предрага Бјелошевића, Олгице Цице, Јелине Ђурковић, Аљоше Љубојевића, Душана Праће, Ранка Рисојевића, Горана Врачара и Николе Вуколића. Ријеч је о дјелу које је посебно приређено за солунску смотру, а промоција је привукла бројне поштоваоце писане ријечи.

Предавање "Сарајевски атентат 1914" историчара Жељка Вујадиновића отворило је у петак програм РС на Универзитету "Македонија" у Солуну.

- Желим да предавањем укажем на све значајне ставке које се односе на овај историјски догађај. Друга страна приче је то што су овакве манифестације увијек добре да се оствари међународна универзитетска сарадња - казао је Вујадиновић.

Једанаести сајам у Солуну, који је завршен јуче, окупио је око 400 извођача у више од 200 различитих програма. Српска је трећи пут, у организацији Министарства просвјете и културе РС и Народне и универзитетске библиотеке РС, представила своју књижевну сцену на овом међународном сајму.

Берислав Благојевић се осврнуо на значај промоције домаће књижевности на међународној сцени.

- Веома је битно да представимо савремене српске ствараоце у свијету, а "Срце птице и срце човјека" је најбољи начин за то - сматра Благојевић.

На сајму у Солуну самостално се представила и Задужбина "Петар Кочић" Бањалука-Београд.

- Сарадња Задужбине са грчким издавачима траје већ двије деценије, а њен резултат су књиге које смо објавили у двојезичном, српско-грчком издању - каже директор и главни и одговорни уредник Задужбине Никола Вуколић.

Фестивал

У хали Међународног фестивала поезије, у оквиру солунског сајма, одржан је програм "Читање поезије". На заједничком наступу у петак увече представио се и књижевник Ранко Павловић. Учествовали су и пјесници из Француске, Бугарске, Турске, Словеније, Србије, Израела, Шпаније, Ирске, САД, Румуније и Албаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана