Представа Одисеј окићена Златном искром

Мирна Пијетловић
Представа Одисеј окићена Златном искром

Бањалука - Представа Дјечијег позоришта Републике Српске из Бањалуке "Одисеј - сан о повратку" освојила је Гран при, награду за најбољу представу у цјелини, на 18. међународном луткарском фестивалу "Златна искра" у Крагујевцу.

Поред награде за најбољу представу, редитељ представе Бисерка Колевска добила је награду за режију, а Свила Величкова за сценографију.

- Поносимо се што можемо са публиком подијелити радост успјеха још једне представе нашег позоришта која полако осваја домаће и свјетске сцене. Тим из Бугарске већ годинама сарађује са нашим позориштем и управо овим наградама и гостовањима потврђује да је сарадња са стварним умјетницима и луткарима неопходна како би се развијало луткарство и у Републици Српској - саопштили су из Дјечијег позоришта РС.

Награде су дошле, како истичу, у правом тренутку, јер Дјечије позориште РС обиљежава своју јубиларну 60. професионалну позоришну сезону.

Одлуке о лауреатима донио је жири који су чинили Давид Бурман, редитељ из Русије, Стефанка Кјувлиева, сценограф из Бугарске и Миломир Ракић, глумац Позоришта за децу у Крагујевцу.

- Представа "Одисеј" без речи, музиком и визуелним ефектима, дочарава један од најлепших грчких митова и с правом је освојила све три награде - наводи се у саопштењу жирија овог фестивала на којем су гостовала позоришта из Подгорице, Љубљане, Ријеке, Суботице, Бугарске, Мађарске, Русије и Кине.

У представи "Одисеј" играју: Душко Мазалица, Зорана Шуман, Александар Бланић, Ана Анђелић, Ђорђе Јанковић, Ђурђа Бабић и Саша Терзић.

Своје емоције након освојених награда на једном од најреспектабилнијих луткарских фестивала у региону, за "Глас Српске" је подијелила глумица Зорана Шуман.

- Уз помоћ четири конопца, платна, свјетла, визуелних ефеката, намјенски изабраном музиком, да се постигне што јачи драмски ефекат и изражај, праћена сценским покретом, Колевска је приказала Одисеја без иједне ријечи. Циљ представе је да подучи младе вјечним људским вриједностима: оданошћу, храброшћу и љубави - казала је Шуманова.

Крагујевачка публика, истиче ова глумица, је прихватила представу са одушевљењем, што је и жири стручно потврдио.

- Награда за мене много значи, а колективна игра и тимски рад нарочито долазе до изражаја. С поносом истичем да ове три награде, које "Одисеј" доноси, потврђују наш квалитет и јачају есенцију заједништва. Надам се да Дјечије позориште, које је награђивано на бројним фестивалима, симболично речено, наставља своје путовање са којег ће кући доносити прегршт нових награда - истакла је ова глумица и додала да се нада да ће њихов успјех бити "адекватно верификован од надлежних институција", јер су с поносом представљали Републику Српску гдје год да су гостовали.

Успјешан тим

- Представа је у марту ове године отворила и једну од највећих луткарских смотри у свијету - 10. Луткарске дане у Измиру, у Турској. Тим због којег је ова представа успјешна чине: сценарио и режија Бисерка Колевска, сценографија и израда лутака Свила Величкова, кореограф Зорница Петрова, израда лутака Елена Цонкова и Емилија Ковачева, избор музике Николај Захарјев, асистент редитеља Александар Пејаковић, сликар извођач Берина Шушчевић, дизајнер и мајстор свјетла Саша Шуман, тон мајстор Борис Бијелић, израда костима Љиљана Шиниковић, израда реквизите Зоран Бјелошевић - подсјетили су из Дјечијег позоришта РС.

Сарадња

- Са Бисерком и Свилом сарађујемо од 1998. године и морам признати да оно што њих двије осмисле и креирају у почетку изгледа немогуће за урадити. Али ансамбл, изгледа, схвати то као изазов и тада почињу да се рађају добре представе. Бисерка није једини редитељ који је изјавио да смо веома добар ансамбл, а она је жена која има невјероватну енергију и радни потенцијал и то је сврстава у најбоље свјетске редитеље - рекао је глумац Душко Мазалица који игра Одисеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана