Петар Божовић за “Глас Српске”: “Кока-колизација” нам убија идентитет

Александра Маџар
Петар Божовић за “Глас Српске”: “Кока-колизација” нам убија идентитет

Бањалука - Погледајте цели свет, губи се идентитет, језик. Погледајте језик на телевизији, где можемо чути “у бекстејџу, мегастар”... Шта је то него глобализација. Није то само код нас. Онда место лесковачке пљескавице, ту је “биг мек”. На снази је “кока-колизација”.

Овим ријечима бард српског глумишта Петар Божовић описује 21. вијек, културу, живот младих генерација, живот уопште и све оне који изгубљени у свакодневици тумарају тражећи смисао.

- Велике нације и велике културе такође посрћу, узмимо Шпанију за пример, која је била велесила, а сад посрће. Италија такође, грчка цивилизација и култура, то све пада под руку “милосрдног анђела” што је и нас бомбардовао. Он те бомбардује и зове се “милосрдни анђео”. Уништио је народе и цивилизације, држи Индијанце још у конц-лагенима. Под изговором демократије све што је вредело од индустрије, пољопривреде, здраве хране, села, он једног дана дође и купи ти за пет банки - нагласио је Божовић.

Глумац, чије се улоге не заборављају и реплике које је само он могао донијети на такав начин да су биле и остале дио одрастања многих генерација, присјетио се и времена када је почињао.

- То је било уређено другачије. Може неко да каже да је то било у политичке сврхе. Баш ме брига у које је то било сврхе, бар се пажња није придавала анти-култури, бар не више него култури. Узмите само музику и како то иде и која врста. Кажу, то народ воли. То није тачно, него ради се о томе шта му ти константно нудиш. Ако стално имаш ријалити шоуе, може једино то да гледа, шта би друго - истакао је он.

Доајен српске позоришне сцене већ неко вријеме борави у Бањалуци, што је изузетна част за Народно позориште Републике Српске, јер је Божовић у подјели за нови комад “Отац и син”, који режира Никола Пејаковић. На питање да ли је могао осјетити дух Народног позоришта РС и атмосферу у којој се ради, Божовић је одговорио да је театар свуда исти.

- У било ком граду, било где, краљевско позориште, неко мало, ово народно, свуда је исто, ми смо цех, бавимо се истим послом, имамо исте задатке, интересе, итд - објаснио је великан.

Што се тиче представе “Отац и син”, како каже, режира је наш геније Никола Пејаковић.

- Он бриљира у свему чега се дохвати. Надам се да ће тако водити и ову представу и да ће бити све у реду. Имамо једну лепу атмосферу и то је исто јако битно. Може се радити, не знам који наслов да је у питању, ако немате осећање заједништва, онда ништа од тога. Тако је у сваком тиму, почевши од спорта до свега осталог. Био сам на његовом концерту у Београду, то одавно нисмо видели. Зовем га Џо Кокер, а он се баш нешто не отима, допада му се - испричао је Божовић.

На изјаву Николе Пејаковића да је “Бањалука културна црна рупа” додао је да је “Бањалука још и мила мајка”.

- Он има више права да буде овде критичар, али рекао бих да је Бањалука још и мила мајка. Био сам прије неко вече у Мркоњић Граду. Знате шта је парадокс ту, имати дивну публику а услове за извођаче... Стварно ме срамота да вам говорим. Тад помислите шта је ово, који је ово век, ту постоји неко несхватање - каже Петар Божовић.

За публику у Бањалуци Божовић каже да је озбиљна и жељна театра, а она ће уживати у његовом глумачком искуству и таленту и послије премијере Пејаковићевог комада.

Монодрама

Нестрпљење да се Божовић појави на сцени, сала испуњена до посљедњег мјеста, они који чекају на помоћне столице, аплаузи и смијех обиљежили су у петак увече извођење монодраме у којој је глумачким креацијама говорио текстове из “Рече ми један чоек, ћераћемо се још” Матије Бећковића и “Чеговић” Драгана Ускоковића. Заљубљеници у театар су сат и по уживали у Народном позоришту РС у овим познатим текстовима који посебно звуче у интерпретацији Петра Божовића.

 

“Луча микрокозма”

Божовић ће 2. маја у Банском двору - Културном центру извести Његошеву “Лучу микрокозму”, а 9. маја у националном театру говориће текстове владике Николаја Велимировића.

- Постоји слабо интересовање и за “Горски вијенац”, али ја сам рекао урадићу “Лучу микрокозму”, ако треба, изаћи ћу насред улице и причаћу, баш ме брига, па ко ће слушати нек слуша. Пошто сарађујем са Првим београдским певачким друштвом, они су направили то на Коларцу и испало је сјајно, стога баш ми је драго што ћемо извести то у “Бајној Луци” - рекао је Петар Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана