Отворена изложба Србија и Срби на филму у Првом светском рату

Срна
Отворена изложба Србија и Срби на филму у Првом светском рату

Требиње - У галерији Културног центра у Требињу вечерас је отворена изложба "Србија и Срби на филму у Првом светском рату", коју је поводом обиљежавања 100 година од почетка Великог рата припремила Кинотека Републике Српске у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда.

Директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић каже да је ова изложба цјелокупни историјски пресјек кинематографских снимања од 1914. до 1918. године везаних за српски народ, српску војску, али и за српске теме шире.

"Захваљујући дугогодишњој сарадњи са Југословенском кинотеком, Кинотека Републике Српске добила је ексклузивно право да изради копију за Републику Српску, па се на тај начин изложба истовремено показује и у Србији и у Републици Српској, те ће након Требиња, сличан програм бити представљен и у другим градовима Српске", рекао је Пандуревић.

Аутор изложбе и управник архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић нагласио је да је на поставци рађено неколико мјесеци и да је највећи дио материјала, више од 80 одсто, скенирано у одјељењу дигиталне рестаурације са филмске траке.

Ердељановић је навео да су на око 50 паноа, који ће бити изложени до 3. октобра, представљени фотограми из филмова које су од 1914. до 1918. године снимили пионири српског филма, али и савезнички и сниматељи из непријатељских земаља.

Према његовим ријечима, представљени су и факсимили различитих докумената и одобрења Врховне команде српске војске за кинематографска снимања са задатком да се најважнији моменти борбе, као и остали ратни догађаји сачувају за историју и у сликама.

Изложбу је отворио начелник градског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Зоран Милошевић који је рекао ово је прилика да се на симбиличан начин врати дуг прецима и зато је значај ове изложбе велики.

Отварању су присуствали представници Кинотеке Републике Српске и Југословенске кинотеке, те аутори изложбе Александар Ердељановић, који је управник Архива Југословенске кинотеке и виши стручни сарадник у Архиву Југословенске кинотеке Божидар Марјановић.

У Музеју Херцеговине сутра ће бити одржан документарни Филмски програм, у оквиру којег ће бити приказани филмови "Сарајевски атентат" Суада Мркоњића и "Церска битка" Светозара Павловића, оба из 1964. године, те дугометражни документарац Миомира Микија Стаменковића "Југославија по вољи народа 1914 – 1918" из 1988. године.

Пројекција филмова почиње у 20.00 часова. Генерални покровитељ је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Програм у Требињу реализује се уз подршку града, градског одбора за обиљежавање стотину година од почетка Првог свјетског рата, те Културног центра Требиње и Музеја Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана