Орловић и Комарева поносни на признања

С. Тасић
Орловић и Комарева поносни на признања

Оштра Лука - Лауреатима овогодишњих 40. јубиларних међународних књижевних сусрета "Шушњар 2015" Михајлу Орловићу и Ружици Комар уручене су награде у оквиру централне манифестације сусрета, на књижевној вечери која је одржана у Оштрој Луци.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар се у суботу увече обратио присутнима  истичући да су ови сусрети једна од ријетких манифестација која његује и подстиче завичајне вриједности у књижевно-умјетничком стваралаштву.

- Овај  јединствен поетски помен  у знак сјећања на 5.500 жртава усташког злочина Срба и Јевреја представља најдостојанственији начин сјећања на жртве које су на свирепи начин уморене само зато што су припадале другом народу - казао је  Станар.

Он је додао да у овој тешкој економској ситуацији ова мала општина успијева да одржи ниво манифестације и имена који су добитници награде потврђују да ова манифестација има смисао.

Добитник награде  "Шушњар" Михајло Орловић је истакао да за њега ова награда има посебан значај и драж јер стиже у години јубилеја  када  се обиљежава 40 година од првих сусрета чији је он  био један од идејних твораца.

- Хтјели смо тада  да том стратишту гдје је страдало 5.500 људи и ми на један начин дамо свој помен и покажемо да то мјесто треба да живи и то смо учинили оним што смо тад и могли, а то је била  - ријеч - рекао је Орловић.

Он је додао да од тада ријеч одзвања и данас јер је та ријеч била јака.

-  Немам завичај и не знам ко ми га је отео, отели су ми дјетињство, мјесто гдје сам научио да пишем, камен којим сам цртао и сада су моји земљаци расути по бијелом свијету. Онда сам ја све те приче савио у своје књиге и од тих књига створио свој завичај, који носим у себи и који ми више нико не може отети -  казао је Орловић.

Ружица Комар , пјесникиња из Билеће  истакла је да јој награда "Слово Подгрмеча" значи пуно, посебно што је на манифестацију  "Шушњар" долазила и  прије посљедњег  рата.

- Увијек се овдје посебно осјећам јер долазим да се поклоним сјенима невино убијених људи, тако да је та награда у самом називу мотивирајућа и асоцира и на Ћопића и на Кочића и на људскост, ширину, љепоту и све оно што поезија жели да изрази о односима међу људима које треба побољшати -  казала је Комарева.

Жири

Пјесникиња Александра Чворовић је у име жирија у којем су били и Здравко Кецман и Миленко Стојичић, нагласила да никад лакше један жири није донио једногласну одлуку о награђенима на овим књижевним сусретима јер је особеност и поетика аутора била довољно јасно опредјељење за сваког од њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана