Одлазак у Венецију под знаком питања за БиХ

Мирна Пијетловић
Одлазак у Венецију под знаком питања за БиХ

Бањалука - Иако се земље региона већ увелико припремају за представљање на највећем свјетском Бијеналу умјетности у Венецији, одлазак умјетника из БиХ још увијек је упитан.

Организацију одласка на Бијенале, које ће бити одржано у мају 2015. године у Венецији, овај пут требало је да преузме Умјетничка галерија БиХ. Рок за потврдан одговор према организаторима ове умјетничке смотре у Италији, истиче 30. новембра ове године, а да ли ће и ко од умјетника из БиХ представити свој рад свјетској културној јавности, још нико не зна.

Како је за "Глас Српске" рекао директор Умјетничке галерије БиХ Страјо Крсмановић, првобитни договор је био да они преузму организацију, потписом на званичан уговор са Министарством цивилних послова БиХ. Међутим, испоставило се да је сценарио потпуно другачији.

- Умјетничка галерија БиХ у овом моменту није способна да то испоштује. Нисмо ни кадровски ни финансијски у могућности да на себе преузмемо организацију - казао је Крсмановић и додао да су о томе обавијестили Министарство цивилних послова БиХ и Министарство културе ФБиХ.

Додао је да је на њима да одлуче да организацију преузме нека друга институција културе у ФБиХ, као и да постоји могућност да то поново буде Музеј савремене умјетности РС.

- Још увијек немамо одговор од надлежних институција докле се стигло са том одлуком - рекао је Крсмановић и додао да су од амбасадора БиХ у Риму добили усмени позив за учешће на овогодишњој смотри умјетности у Венецији.

Иначе, Министарство цивилних послова БиХ додјељује новчани грант за пројекте из културе, из којег се дјелимично финансирао одлазак БиХ на венецијанско Бијенале 2013. године, гдје се у организацији Музеја савремене умјетности РС представио умјетник Младен Миљановић из Бањалуке са поставком "Врт уживања".

Како је за наш лист потврдила директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић, договор са Министарством цивилних послова БиХ је био да ове године организацију преузме Умјетничка галерија БиХ, односно да се новац издвоји из буџета ФБиХ, као што је 2013. године био издвојен из РС.

Да ли ће, ко и у чијој организацији представљати БиХ у Венецији, одлучиће надлежне институције.

Србија

Србију ће на 56. Бијеналу савремене умјетности у Венецији представљати Иван Грубанов пројектом "Уједињене мртве нације", одлучио је Стручни савет за припрему наступа Србије на Бијеналу у Венецији 2015. године. Комесар и кустос изложбе у павиљону Србије је Лидија Мереник, историчарка умјетности и професор Филозофског факултета у Београду. Изложба у павиљону Србије биће отворена од 9. маја до 22. новембра 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана