Нови пут за писану ријеч

Александра Маџар
Нови пут за писану ријеч

Бањалука - На радост писаца и заљубљеника у писану ријеч, на Свјетски дан књиге, оживјела је и манифестација "Ноћ књиге" која је први пут одржана у Републици Српској.

Посјетиоци који разгледају и купују занимљива дјела, насмијани књижевници спремни да подијеле лијепу ријеч са читаоцима, обиљежили су ову манифестацију у четвртак увече у књижарама Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Подршку ауторима, као и овом догађају дао је министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија. Он је у бањалучкој књижари потврдио да је веома добро за Српску што се придружила међународној манифестацији. У оквиру важне ноћи на путу писане ријечи у којој су владали њена снага и љепота промовисано је пет романа који су били у избору за награду "Златна сова" Завода за уџбенике. Књижаре Завода од 22 часа отвориле су врата у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини, Требињу и Добоју.

- Једна од најљепших ствари - књига, лијепа је исто као љубав, заслужује да се и њој посвети бар једна ноћ. Дјелић позитивне атмосфере која је владала у књижари, вјероватно ће се пренијети даље и наставити да живи у сјећању - рекао је књижевник из Бањалуке Михајло Орловић.

Како каже, ово вече је било посебно, јер је и његов роман "Странац", представљен у друштву осталих књига, али и због прилике да се искристалишу књижевне вриједности.

Осим његовог романа промовисана су и дјела "Брод који није пловна лађа" Тихомира Левајца, "Дан без ноћи и ноћ без дана" Рада Димитријевића, као и дјело "Свечана пропаст вјечности Миленка Стојичића.

- Роман је једна од варијација "Портрета умјетника у младости", само што је, у мом дјелу, ријеч о портрету списатељице нокаутиране у младости писања - рекао је Стојичић.

И промоција романа "Збуњеност... или бајка о ничему посебном" Сергеја Мандића која је одржана у Требињу протекла је изванредно.

- Радници књижаре у којој је организована промоција и прослава 'Ноћи књиге' дали су максимални допринос да атмосфера буде угодна и опуштена. То ми је као аутору дало подстицај да представим своју књигу на најбољи начин, у складу са могућностима - казао је Мандић.

Уникатни печат

- Република Српска већ је створила свој посебан, уникатан, културно-умјетнички идентитет. Ова манифестације спада у један од најбољих начина да се покаже да не само да постоји књижевност Републике Српске, већ је и достојна да се сматра дијелом свјетске књижевности - каже Сергеј Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана