Њушке на трону фестивалаЗаплет 07

Александра Маџар
Њушке на трону фестивалаЗаплет 07

Бањалука - Посљедњих неколико вечери у Бањалуци обиљежила је велика гужва испред Градског позоришта "Јазавац", а главни кривац за то је Међународни фестивал младог глумца "Заплет 07".

Квалитетно дружење, одличне представе, размјена искуства, разговори са глумцима, прилика да се упознају велика имена српске глумачке сцене, много искреног смијеха, аплауза, помијешаних осјећања стало је у овогодишњи "Заплет", на који је, нажалост, свечано спуштена завјеса у суботу увече.

Како то обично бива, посљедњу ноћ проглашени су најбољи, а њима у част и у част вјерној публици одржан је концерт "Јазавац и пријатељи". На путовање, крилима музике, све присутне повели су, пјевајући и свирајући, Инес Поповић, Слађана Зрнић, Ана Вучковић, Александра Спасојевић, Велимир Бланић, Сања Чолић-Зелић, Дамир Марјановић Шаба, Дарио Санић и Александар Михић. У паузама између пјесама шармантни глумац Велимир Бланић, на само њему својствен начин, открио је имена добитника награда, а у томе му је помогла и глумица Александра Спасојевић.

Бланић, Спасојевићева и глумица Марина Воденичар из Београда ове године одлучивали су о најбољима, а једногласном одлуком награду за најбољу представу додијелили су "Егзит театру" из Загреба, за комад "Њушке" у режији Матка Рагужа.

- Несвакидашња тема подстиче гледаоца на размишљање о свијету из друге перспективе. Псећи свијет, који нам се понекад чини тако далеким и о којем можда и не размишљамо, кроз ове емотивне приче и судбине може нас много научити о нама самима - саопштио је жири.

Редитељ Рагуж је од срца захвалио публици, за коју каже да је заиста била дивна, али и организатору и селектору фестивала Љубиши Савановићу, који их је изабрао.

- Не бисмо ми добили награду да нас он није прво бирао. Знам како је носити једно ново, младо позориште на леђима и заиста то екипа "Јазавца" одлично носи и мислим да се кроз овај фестивал и позориште "Јазавац" одлично профилира, не само у оквиру Бањалуке и БиХ, него да је препознато и шире - казао је он.

Најбољом младом глумицом проглашена је Дуња Фајдић за улогу у ауторском пројекту Мирана Курспахића "Тхис Цастинг" Театра "Ругантино" из Загреба, док је награда за најбољег глумца припала Енесу Салковићу за улогу у представи "Даме бирају" Арттеатра из Сарајева, у режији Адмира Гламочака.

- Дуња је својом храбром игром очаја и безнађа, у којем се њен лик нашао, у исто вријеме постигла симпатију и емпатију код публике, што је употпунило њену глумачку креацију - истакао је жири.

У лику који је тумачио Енес Салковић и његовој глумачкој игри жири је препознао зрелост и надахнуће.

Организатори задовољни

- Ми смо презадовољни, екипа која је радила припрему, организацију и све састоји се од укупно троје људи, са наравно, групом пријатеља и сарадника, који су нам неке ствари учинили лакшим. С обзиром на утиске публике и одушевљење које смо имали прилику да чујемо и видимо, пресрећни смо што смо успјели. Надамо се да ће сљедећи фестивал бити још бољи - рекла је поносно Драгана Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана