Николи Вујчићу Скендер Куленовић

Снежана Тасић
Николи Вујчићу Скендер Куленовић

Приједор - Добитник књижевне награде "Скендер Куленовић" у оквиру 43. књижевних сусрета на Козари је Никола Вујчић за збирку пјесама "Сведочење" у издању "Повеље" из Краљева.

Одлуку жирија саопштио је предсједник Организационог одбора Књижевних сусрета Марко Павић.

- Изражавам задовољство избором добитника награде ових књижевних сусрета, којем овом приликом и честитам, јер награда долази у вријеме ријалити шоу програма који опсједају из свих медија и када треба поготово младе људе вратити књизи и култури - казао је Павић.

Одлуку је донио жири у саставу Миланка Бабић, Мошо Одаловић и Драган Јовановић Данилов као предсједник. У образложењу жирија се наводи да је Никола Вујчић пјесник "стишаног, естетизованог лиризма", а да његово "Сведочење" представља његово ново пјесничко прогледавање, потврду о његовим моћима метаморфоза и обнављања.

- Без ичег разметљивог у себи, а с пуно духа финесе и језичке осјетљивости Никола Вујчић је написао изузетну збирку пјесама. "Сведочење" је симетрала његовог досадашњег пјесничког бављења, колекција пјесама која својим богатством на најљепши начин кореспондира с пјесничким дјелом Скендера Куленовића - наводи се у саопштењу жирија.

У њему се додаје и да је једну велику свеобухватност пријесног животног реалитета Никола Вујчић успио да у збирци "Сведочење" изрази на веома сажет и концентрисан начин.

Жири је размотрио више од 50 пјесничких књига објављених у Републици Српској и Србији између два књижевна сусрета на Козари, а у ужем избору их је било девет. Уз награду, Вујчић је добио и новчани износ од 3.000 КМ.

Лауреату ће награда "Скендер Куленовић" бити уручена на  централној манифестацији на Мраковици у суботу, 26. септембра. Тада ће, поред лауреата, стихове Козари говорити и Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Драган Јовановић Данилов, Ђорђо Сладоје, Мирослав Максимовић, Милосав Тешић, Дејан Алексић, Злата Коцић и Предраг Бјелошевић. Исте вечери у Позоришту Приједор биће организовано традиционално Вече лауреата, када ће Никола Вујчић представити своју поезију. Овогодишње Књижевне сусрете отвориће 24. септембра у Музеју Козаре изложба радова са 11. ликовне колоније "Сретен Стојановић". Поред традиционалних гостовања пјесника Завичајног круга по школама у општинама суорганизаторима манифестације, биће одржан и поетски час на Палежу, мјесту гдје је први пут прочитана поема "Стојанка мајка Кнежопољка" Скендера Куленовића.

Лауреат

Никола Вујчић рођен је 1956. године у Великој Градуси, на Банији. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Објавио је осам збирки пјесама. Био је главни и одговорни уредник часописа "Књижевна реч" од 1980. до 1988. године. Добитник је књижевних награда међу којима је најважнија Змајева награда Матице српске 2002. О његовом раду објављен је зборник под  насловом "Поезија Николе Вујчића" 2008. године у издању Матице српске у Новом Саду. Заступљен је у најзначајнијим антологијама савремене српске поезије. Пјесме су му превођене на неколико језика. Живи у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана