Никола Тесла - умјетник међу научницима

Александра Глишић
Никола Тесла - умјетник међу научницима

Бањалука - Не жалим што сте покрали моје идеје, жалим што немате своје. Ова мисао славног српског научника Николе Тесле оживљена је на свечаној академији поводом 160. годишњице његовог рођења, која је одржана у сриједу увече на Академији наука и умјетности Републике Српске.

Биографска изложба "Никола Тесла: Вријеме и простор" отворена је исте вечери у Галерији АНУРС-а.

- Дичимо се Теслиним именом, али нисмо показали довољно интереса за његово дјело. Не смијемо заборавити да је 10. јула 1856. рођен син нашег рода, али и грађанин цијелог свијета. Он је у многим мјестима на Западу готово заборављен, а није много боље стање ни у бившим југословенским републикама. Тесла је дао све за нас, а ми још нисмо све дали за њега - рекао је предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић који је отворио свечану академију и изложбу.

Говорећи о животу научника који је својим изумима задужио човјечанство Кузмановић се осврнуо и на природни феномен који је одушевљавао Теслу, који је рођен у Смиљану поред Госпића.

- Признао је да су га муње одушевљавале и говорио је да су оне за њега као музика. Како је говорио: Једна муња исписује сонату, а хиљаду муња цијели концерт - казао је Кузмановић у свом излагању.

Академик Драгољуб Мирјанић осврнуо се на стваралачки пут и методологију рада чувеног научника.

- Тесла је био апсолутно убијеђен у сличност научних и умјетничких замисли: "Оне долазе из истог извора", говорио је. Он се као научник понашао као умјетник. Чак је и његов најбољи пријатељ био књижевник Марк Твен, а не Вестингхаус, Маркони или Едисон - истакао је Мирјанић уз напомену да је Тесла инспирацију за асинхрони мотор пронашао у одломку из Гетеовог "Фауста".

Није занемарио ни чињеницу да су овај научник и писац Виљем Шекспир први пут поменути у заједничком контексту 1897. када је новинар листа из Детроита писао: "Теслу можемо назвати Шекспиром у свијету машинства и електротехнике".

Аутор изложбе академик Миливоје Унковић подсјетио је на ријечи славног научника изречене у интервјуу са новинаром Џоном Смитом. "Ја сам дио свјетлости, а она је музика. Свјетлост испуњава мојих шест чула: ја је видим, чујем, осјећам, миришем, дотичем и мислим. Мислити је код мене шесто чуло", говорио је Тесла.

Свечаној академији и изложби присуствовали су министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, министар науке и технологије РС Јасмин Комић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић, конзул у Генералном конзулату Републике Србије у Бањалуци Радослав Илић и бројне личности из јавног и културног живота РС.

Проналасци

Најзначајнији проналасци Николе Тесле су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Његов систем наизмјеничних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек на изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима. Први је Србин који је номинован за Нобелову награду, 1937. године, али је одбио. Аутор је више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана