Никола Коља Пејаковић, глумац и режисер: Укус Бањалуке са мирисом кафе

Александра Маџар
Никола Коља Пејаковић, глумац и режисер: Укус Бањалуке са мирисом кафе

Бањалука - Када се у свијету културе и умјетности чује да Никола Коља Пејаковић ради нешто ново, подразумијева се да ће овај умјетник подарити још један плод своје маште, вјешто уткан у филм, представу или музику.

Послије изузетно успјешне поставке комада "Цело тело ту ме боли", који обара све рекорде у Градском позоришту "Јазавац", Пејаковић је инспиративни набој искористио за писање текста  за представу "Шећер је ситан, осим кад је коцка". Премијера је заказана за 6. април у 20 часова у Градском позоришту "Јазавац".

Најављујући први сусрет глумаца са публиком, Пејаковић каже да је трагајући за идејом и текстом заронио у оно што види око себе.

- Било ми је занимљиво да "копам" по брачним и комшијским односима, да тражим дух овог града и играм се карактерима људи који живе у Бањалуци - испричао је он.

Публику која дође на премијеру комада "Шећер је ситан осим кад је коцка", како каже популарни Коља, очекује весело позориште.

- Благи укус Бањалуке и мирис кафе, ето то их чека. "Јазавац" је градско, булеварско, позориште које покушава да промовише домаћи текст и комедију као основни жанр. То позориште је тржишно оријентисано, професионално, независно, што је ријеткост код нас - додаје Пејаковић.

Питали смо га да ли се оживљавањем локалних прича на даскама театра и указујући на проблеме појединаца, али и друштва, могу отворити врата људске свијести и подстакнути на промјене. Пејаковић каже да не сматра да позориште може то да уради.

- Наши су проблеми предубоки, тешко да позориште може да утиче на промјене, да их подстакне. Лично, немам ту намјеру, нити правим театар да бих указао на неке проблеме. Играм се са њима, смијешне су ми те ствари и људи који себе називају кремом друштва, елитом или како већ. У тај интелектуални и морални глиб улазим само ради хумора и комедије. Тај наопаки ред и поредак не схватам озбиљно - нагласио је он.

Режирајући комад, водио се тиме да идеју текста, чији је аутор, испрати на прави начин и пронађе адекватан сценски одговор за ситуације које текст нуди.

У глумачкој постави су поново сјајни глумци Александра Спасојевић и Љубиша Савановић, а овај пут су им се придружили Миљка Брђанин и Жељко Митровић.

- Нови људи, нова енергија, нови спојеви, нове комбинације. Занимљиво је било радити са њима. Све су то талентовани и добри људи, идеална комбинација - сматра Пејаковић.

Незаобилазан је био и коментар на успјех представе "Цело тело ту ме боли". Пејаковић је много срећан и поносан што је био дио пута којим "Јазавац" корача на путу да постане професионални театар.

- Срећан сам због "Јазавца". Они су на тржишту и боре се да преживе. Надам се, скупљим картама. Карте за позориште морају да буду скупље. Сада су срамотно јефтине, то је понижавање професије. Такође, људи су, у овом граду, навикли да добијају карте џабе, као да је то неко њихово право, нека заслуга. Основни је ред да се карта купи и тако покаже поштовање за туђи рад. Не бих играо за двије кафе, па макар не било позоришта. Али, сигуран сам да ће се времена промијенити. Морају, или нас неће бити - закључио је Пејаковић.

Петар Божовић

Никола Пејаковић је већ почео са радом на новом комаду "Дечја посла" по тексту Небојше Ромчевића у Народном позоришту РС.

Оно што ће комад издвојити од других, сигурно је име Петра Божовића, који је допутовао у Бањалуку и који је дио глумачке екипе.

- Веома сам срећан што смо коначно дочекали да радимо заједно у позоришту и што ће овај град угостити једног великог глумца и човјека - нагласио је Пејаковић.

 

Коља и "Гробовласници"

Осврнуо се и на утиске са изузетно успјешних концерата са "Гробовласницима", који су запалили Београд и Зрењанин. Публика у Бањалуци нестрпљиво ишчекује њихов наступ.

- Било је то као неки сан, и Дом синдиката и Зрењанин. Уживам у публици, у сусрету са публиком. У Бањалуци смо ускоро, али још не знам тачно кад - најавио је Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана