Небојша Глоговац за Глас Српске: Равна гора открива истину о Дражи

Мирна Пијетловић
Небојша Глоговац за Глас Српске: Равна гора открива истину о Дражи

С обзиром на комунистичку пропаганду у последњих шест деценија, о лику и делу Драже Михаиловића створена је једна нестварна и нереална слика. Он је у ствари човек који је бранио своју земљу, као професионални војник у краљевој војсци.

Са великом дозом озбиљности пришао је свом позиву, јер у Србији бити војник значило је бити частан човек који брани своју земљу. То су неки принципи који су касније негде нестали.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" бард српског глумишта Небојша Глоговац, који је утјеловио лик Драгољуба Драже Михаиловића у серији сценаристе и редитеља Радоша Бајића "Равна гора". Серија се од почетка новембра приказује на Радио-телевизији Републике Српске и Радио-телевизији Србије и двије емитоване епизоде већ су забиљежиле велику гледаност.

* ГЛАС: Какво је професионално и лично искуство за Вас био рад на снимању "Равне горе"?

ГЛОГОВАЦ: Имали смо врло квалитетан и озбиљан рад који је захтевао доста напора. Снимали смо на температурама које су достизале и до 40 степени на сету, а ми смо били у пуној ратној опреми. Међутим, када је рад квалитетан, много лакше се подносе све тешкоће. Било је заиста одлично. Тема и прича су јако занимљиве, тако да је у том смислу свакако ново искуство.

* ГЛАС: Каквог Дражу гледаоци могу да виде у серији?

ГЛОГОВАЦ: Искрено се надам да ћемо кроз серију дотаћи нешто што је он заиста и био, да ће цело његово представљање одговарати истини о лику и делу Драгољуба Михаиловића. Заиста смо се трудили да, колико је било у нашој могућности, истражимо што више детаља о његовом животу, како бисмо дошли до истините слике о њему. То је моја нада и жеља, али остаје да се кроз серију види колико смо у томе и успели.

* ГЛАС: Какву поруку шаље сценарио редитеља Радоша Бајића?

ГЛОГОВАЦ: С обзиром на комунистичку пропаганду у последњих шест деценија, о лику и делу Драже Михаиловића створена је једна нестварна и нереална слика. Он је у ствари човек који је бранио своју земљу, као професионални војник у краљевој војсци. Са великом дозом озбиљности пришао је свом позиву, јер у Србији бити војник значило је бити частан човек који брани своју земљу. То су неки принципи који су касније негде нестали. С те стране сама прича серије је веома егзотична и до сада нисмо имали прилике да видимо ту другу страну. Серија се у ствари и бави темом братоубилачког рата, односно питањем зашто смо се ми Срби окренули једни против других у борби против непријатеља. То је оно што је страшно у свему томе и серија покушава да скрене пажњу да будемо јединственији у будућности.

* ГЛАС: Гледајући са дистанце од 60 година, шта је то што треба да нам остане као порука, али и опомена? Какав ми имамо однос према нашој прошлости и историји?

ГЛОГОВАЦ: Српски народ не негује довољно истину о својој историји. Историју пишу победници, а као што знамо, народ прихвата оно што пишу победници. Нема ту довољно ни анализе, ни неког критичког приступа. Склони смо митологијама и величању оних који су нам тренутно вође. Подлежемо пропаганди и разним другим утицајима, а своје, оно што је изворно наше, не умемо да чувамо.

* ГЛАС: Серија је још прије почетка снимања жестоко критикована. Како сте Ви доживјели те критике?

ГЛОГОВАЦ: Искрено, не пратим коментаре на друштвеним мрежама, тако да не знам како гледаоци сада реагују на серију која је почела да се емитује. Мислим да је сувишно коментарисати протесте који су се десили пре самог снимања. С друге стране, Савез комунистичке омладине Југославије нема ниједног члана млађег од 70 година. Младост-лудост, шта друго рећи него да је омладина подивљала. Разумем да они покушавају да бране своје добре пензије и имовину добијену у национализацији, али сматрам да ипак треба пружити шансу и другој страни да каже истину, како је било и шта је било. Рано је још увек коментарисати сам производ, серију коју смо направили, јер смо тек поставили фигуре за партију коју треба да одиграмо. У првим епизодама постављене су позиције из којих касније израстају наши јунаци. Причу Драже Михаиловића гледаоци ће моћи да виде од четврте епизоде, која је пред нама.

Истраживање

* ГЛАС: На који начин сте градили лик Драже Михаиловића?

ГЛОГОВАЦ: У Дражин лик сам ушао на основу разговора људи који су га лично познавали, а делимично на основу литературе, које јако мало има. Гледао сам и снимке са суђења Михаиловићу, али ми је доста помогао и Радош Бајић. Трудио сам се да комплетан лик изградим на основу свих тих доступних извора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана