Наставак акције Музеја савремене умјетности РС: Онлајн подсјећање на чланове “Четворице”

М. М.
Наставак акције Музеја савремене умјетности РС: Онлајн подсјећање на чланове “Четворице”

БАЊАЛУКА - У оквиру дигиталне кампање “Наше збирке у вашем дому”, коју је покренуо Музеј савремене умјетности Републике Српске, у протеклих неколико дана представљени су умјетници који су чинили групу “Четворица”, те монографије сваког од њих, које су доступне на веб-сајту музеја.

Након што су сви заинтересовани имали прилику да сазнају нешто више о Душану Симићу, Енверу Штаљи и Алојзу Ћурићу, јуче је представљен и Бекир Мисирлић.

Мисирлић је један од најзначајнијих и најплоднијих бх. умјетника друге половине двадесетог вијека.

Стварао је радове у пољу керамике, мозаика и сликарства. Већи дио живота био је посвећен педагошком раду и тумачењу ликовне културе у основној школи. Био је први директор Умјетничке галерије у Бањалуци, и то од 1971. до 1973. године, те члан Академије наука и умјетности БиХ. Био је члан група “Четворица” и “Простор - Облик”.

Група “Четворица” је током свог дјеловања заступала одређене напредне идеје у умјетности и била је значајна умјетничка појава педесетих година прошлог вијека на простору Бањалуке, када су били у врхунцу умјетничког развоја.

Њихов рад био је карактеристичан по томе што се одупирао конзервативизму и херметичности, а њихово прво представљање у Бањалуци било је 1955. године у Дому културе.

- Група “Четворица” забиљежена је као најкохерентнија и најдуготрајнија сликарска групација у БиХ која је тих година веома смјело наметнула идеје о слободи стваралаштва и покренула нове приступе разумијевању језика слике. У периоду од 1955. и 1961. године, ова група пружила је основу за сав каснији развој ликовне умјетности у Бањалуци, као и за васпитање ликовне публике за њихово поимање слике - навели су из Музеја савремене умјетности РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана