Највиша оцјена за Сајам књиге

Александра Маџар
Највиша оцјена за Сајам књиге

Бањалука - Издавачи, али и посјетиоци који су били на 19. "Гласовом" Сајму књиге, школског прибора и канцеларијске опреме, сложили су се да је и овогодишња смотра писане ријечи заслужила највишу оцјену.

Осим царства писане ријечи у које је ових дана претворена дворана "Борик", са задовољством су истакли да је књига ове године донијела сунце у Бањалуку, те да је затварање сајма са разлогом праћено кишом.

- Сигурна сам да ту има неке симболике. Време проведено на сајму прошло је јако брзо. Тужни смо што идемо, зато нас и прати киша - рекли су на штанду београдског "Службеног гласника".

Поносни се враћају у Београд из оправданих разлога. Дјело "Ударац витешком чизмом" Славена Радовановића у њиховом издању овјенчало се наградом "Липље" за савремену књижевност.

Неки издавачи су јуче ујутро полако почели да пакују књиге, али то није спријечило вјерне читаоце да искористе посљедње сате и уживају у чаролији књижевности, пажљиво бирајући дјело за себе или своје најдраже.

- Морам признати да се криза осјети и да финансијска ситуација није баш најбоља, али тешко је одољети жељи и не купити књигу. Са друге стране, сајамски попусти су сјајна ствар, а ове године нису изостали. Нећу претјерати ако кажем да је и овај сајам афирмисао књигу и књижевност на најбољи начин - истакла је Јелена Марковић, коју смо затекли на штанду издавачке куће "Лагуна".

Још једном је потврђено да "Гласова" манифестација сваког септембра Бањалуку претвара у град књиге и све посјетиоце води у мистериозни свијет мисли исписаних и сакривених под корицама различитих дјела.

- Задовољни смо посећеношћу нашег штанда на сајму, а "Глас" се још једном показао као одличан организатор. Већ неколико година имамо лепо искуство са овим сајмом, а и ове године је испунио наша очекивања - казали су на штанду издавачке куће "Лагуна", који је био један од најпосјећенијих.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Раде Ристовић сматра да је и ове године посвећено довољно пажње свима онима који су то заслужили, и писцима и издавачима.

- Срећан сам и због награде "Моштаница", али и због чињенице да је промоција романа награђених на конкурсу "Златна сова" веома успјешно одржана - додао је Ристовић.

Обилазак сајма "Глас" је омогућио и ђацима неколико школа из подручја која су била погођена великим поплавама. Ова акција показала се веома успјешном, јер су најмлађи читаоци уживали на сајму.

Јубилеј

Руководилац "Гласовог" сајма књиге Петра Ивић рекла је да је манифестација ове године имала посебну драж.

- На корак смо да Сајам књиге прослави 20. рођендан. У разговору са издавачима могли смо закључити да су задовољни како зарадом, тако и посјетом. Једно је сигурно, са нестрпљењем очекујемо сљедећи септембар и нови поход на актуелна дјела - рекла је Ивићева. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана