Мураками и Карајлић најактуелнији

Тања Панић
Мураками и Карајлић најактуелнији

Бањалука - Најновија издања домаћих и свјетских књижевника тражена су у бањалучким књижарама и библиотеци, а највећу пажњу читалачке публике привлачи недавно објављена књига др Нелета Карајлића "Фајронт у Сарајеву", али и дјело јапанског аутора Харукија Муракамија "Норвешка шума", које је издато 1987. године.

У Народној библиотеци РС рекли су да је ова јесен донијела знатно већи број читалаца него раније.

- Разнолика су интересовања људи, траже се школске лектире, али и стручна литература, све до популарне белетристике - истакла је Оријана Вуковић из Народне библиотеке РС.

Када су у питању класици, додала је, увијек су заступљени Достојевски, Толстој, Андрић, Ћопић, а од савременијих писаца то су Павић, Пекић... Читају се и остали популарни писци као што су Мирјана Бобић-Мојсиловић, Исидора Бјелица и Вук Драшковић.

- Увијек је актуелан добитник НИН-ове награде, он се чита цијелу годину све док се не прогласи нови добитник НИН-ове награде - каже Вуковићева.

У бањалучкој књижари "Култура" кажу да се тренутно највише купују књиге Карајлићев "Фајронт у Сарајеву", "Прељуба" Паула Коеља, затим "Спортски лидер Новак Ђоковић и успон Србије", те "Жена која плаче" Сое Валдес. Што се тиче непревазиђених дјела која су увијек примамљива читаоцима, издвајају се књиге Габријела Гарсије Маркеса.

У књижари "Евро - Ђунти" рекли су да је потражња за књигама углавном иста, али се купују углавном новији наслови.

- Траже се и књиге које су се појавиле прије неколико година, али су и даље веома актуелне. Још је популаран "Алхемичар" Паола Коеља, "Хиљаду чудесних сунаца" Халеда Хосеинија, те "Норвешка шума" Муракамија. Увијек је актуелан Андрић, као и овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Патрик Модијана - рекли су у књижари "Евро - Ђунти".

Бањалучанка Дијана Лекић каже да воли слободно вријеме да проводи уз књигу.

- Дјело које је оставило посебан утисак на мене јесте "Јеванђеље по Исусу Христу" Жозеа Самураге. Књигу о Хитлеру под називом "Он се вратио" радо бих прочитала, али је нисам могла наћи у књижарама, јер се одмах распродала - додала је она.

Иво Андрић

Луксузно издање четири романа Иве Андрића: "Травничка хроника", "На Дрини ћуприја", "Госпођица" и "Проклета авлија" сабраних у једну књигу недавно је објавила издавачка кућа "Лагуна". Његова дјела очаравају читаоце годинама, а величину умјетничког стваралаштва потврђује и тираж од 4.000 примјерака ове књиге која је објединила све ауторове романе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана