Милоје Митровић пјешачке прелазе претвара у умјетничка дјела

Глас Српске
Милоје Митровић пјешачке прелазе претвара у умјетничка дјела

Бањалука - Најлепше успомене у мом раду настале су у Бањалуци. Свака слика коју сам радио на асфалту је другачија. Нема два иста осликана "пешачка прелаза", па је тако и онај из бањалучке "Ноћи музеја" био оригиналан.

Овако се умјетник из Ваљева Милоје Митровић присјетио како је прије седам година осликао зебру на пјешачком прелазу у Видовданској улици, иза зграде Музеја савремене умјетности РС. Он је једини умјетник на свијету који ствара овакве слике на асфалту, а у сликарском раду помаже му и његов син Ненад који се такође бави умјетношћу.

- Први пешачки прелаз урадио сам 1995. године на Бановом Брду у Београду испред Основне школе "Милош Црњански". За дозволе, пошто је био први и код нас и у свету, требало је скоро годину - прича Митровић, који ради и слике на платну, а патријарх Павле својевремено га је рукоположио за свештеног иконописца.

Бањалучка зебра изазвала је одушевљење и била најљепши украс у тадашњој "Ноћи музеја".    

- Боја коју користим је оригинална за путеве, у сликарским тоновима. Те боје посебно раде фабрике специјализоване за то и њихова постојаност је у зависности од промета и врсте саобраћаја. Неке остају и по три године, а негде колико трају и класични прелази - каже Митровић, добитник бројних награда за сликарство и педагошки рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана