Милан Ракуљ: Лирика из Поезије у костима

Александра Маџар
Милан Ракуљ: Лирика из Поезије у костима

Бањалука - Читаоци моје нове поетске збирке "Поезија у костима" могу да се унесу лицем и душом у исповједну лирику.

Рекао је ово за "Глас Српске" млади бањалучки пјесник Милан Ракуљ, чија је нова књига угледала свјетло дана у издању "Бранковог кола" из Новог Сада.

Пјесник, који је за свој пјеснички првенац "Глуви путник" добио специјалну награду "Стражилово", каже да се сваки пут радује када наступа на манифестацији посвећеној Бранку Радичевићу.

- Стражилово је српски парнас и наравно почаствован сам, не само што ће ми тамо бити представљена књига, него што сам на том брду муза од објављивања прве књиге, слободно могу рећи, редован гост - каже Ракуљ.

Подсјећа да "Бранково коло" сваке године у марту, поводом Радичевићевог рођења, промовише пјеснике и поезију правећи "Бранкове дане", а у септембру манифестацију "Бранково коло".

 - Једноставно, њима много дугујем, јер су у мени препознали таленат и обезбиједили ми штампање двије књиге пјесама. Част ми је што говорим поезију и у градској библиотеци у Новом Саду, чувеној карловачкој гимназији, у кући Ђуре Јакшића у Београду и у тамошњој градској библиотеци - истиче Ракуљ.

Ипак, један наступ за младог пјесника увијек је нарочито важан.

- Посебан угођај за пјеснике, мјесто које одише поезијом, од Бранка Радичевића преко Милоша Црњанског до данас, представља управо Стражилово - сматра Ракуљ. 

Са посебним емоцијама пјесник се сјећа промоције своје књиге пјесама 2010. у Бањалуци.

- Могу се похвалити да су неки људи остали напољу, јер због гужве нису могли ући на промоцију. Свакако да планирам промовисање "Поезије у костима". Могуће је да ћу направити заједничку промоцију са Гораном Гаврићем Гргом, који ће представљати књигу "Тунел" - казао је пјесник.

Указао је на чињеницу да су готово сви подаци о српским пјесницима доступни на интернету.

- Дакле, то је директни доказ о читаности поезије, гдје читалац најлакшим могућим путем може доћи до оног што жели, али путеви морају да се граде и на другим пољима - сматра Ракуљ.

Читалачка публика

- Књижевник Ненад Грујичић каже у једној својој пјесми: "Поезија има своје људе" и то је истина. Такође је истинита и изјава Антонија Пушића да поезија има лошу инфраструктуру и да су ту музичари и глумци над пјесницима у предности, јер лакше долазе до публике - каже Милан Ракуљ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана