Љубав спојила различите умјетности

Мирна Пијетловић
Љубав спојила различите умјетности

Бањалука - У Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци заједно су отворене двије изложбе "Momento urbis" Нине Тодоровић и "Leistung" Предрага Терзића.

Ово двоје умјетника долазе из Србије, али су својим радом повезани са Бањалуком. Према ријечима директора Музеја савремене умјетности РС Сарите Вујковић, изложбу чини и један специфичан рад, тачније цртеж који је настао на зиду галеријског простора. 

- Тај рад Предрага Терзића има одређен рок трајања, тачније до 11. јануара наредне године, када се изложба затвара. Умјетник Нина Тодоровић, која је његова супруга, свој умјетнички рад развија потпуно индивидуално, на један потпуно различит начин. Бави се комбинацијом архитектуре, сјећања и простора које је некада познавала и у којима данас живи. Овај пар је примјер да двије потпуно различите умјетничке индивидуе могу да живе заједно и развијају свој рад - казала је Вујковићева.

Умјетник Нина Тодоровић изложила је радове из четири стваралачка циклуса, а они обухватају период од десетак година. Како каже, када их погледа у изложбеном простору Музеја савремене умјетности, може их назвати мини-ретроспективом, иако није планирала да то тако буде. 

- Један рад сам премијерно извела за овај простор, то је "Декодирање сећања". Изложба се односи на моју перцепцију града и моје испитивање града као феномена живота и свега што то прати - рекла је Тодоровићева.

Њен супруг, Предраг Терзић, публици је представио своје цртеже који се баве кошарком. Он је као тему узео проблем додира, односно највећих проблема који долазе приликом контакта у спорту. Сам назив његове изложбе има занимљиво значење.

- Та реч нема адекватан превод у српском језику, она означава тренутак када тело даје максимум својих могућности. Када се нађе у животној опасности, оно црпи енергију из система одржавања целог тела - навео је Терзић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана