Лав Николајевич Толстој - класик из Јасне Пољане

Srna
Лав Николајевич Толстој - класик из Јасне Пољане

БИЈЕЉИНА - Свјетски књижевни класик, руски писац Лав Николајевич Толстој /1828-1910/, аутор “Рата и мира” и “Ане Карењине”, рођен је 9. септембра 1828. године. Толстој је написао прва дјела на Кавказу, гдје се као добровољац борио против Турака. Послије Кримског рата, у којем се борио као официр, повукао се на имање у Јасну Пољану.

Разобличавао је тешко друштвено стање у Русији, писао против бракова склапаних ради интереса, неправедних судова, рата, лицемјерја, спорио се са Руском православном црквом...

Толстој је описивао биједу сељака и све видове насиља.

Због реалног приказивања живота, долазио је у сукоб са властима и са Руском православном црквом, која га је екскомуницирала.

Лав Николајевич Толстој умро је 1910. године на жељезничкој станици Астапово.

Толстој је написао: романе “Рат и мир”, “Васкрсење” и “Ана Карењина”, приповијетке “Севастопољске приче”, “Козаци”, “Отац Сергије”, “Кројцерова соната”, “Хаџи-Мурат” и “Народне приче”, драме “Живи леш”, “Царство мрака” и “Свјетлост у тами свијетли”, студије “Шта је умјетност”, “Моја исповијест”, “У чему је моја вјера”, “Не могу да ћутим!” и “Па, шта да радимо?”, те мемоаре “Дјетињство”, “Дјечаштво” и “Младост”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана