Култни стрип “Елрик” објављен као интеграл на српском језику: Мрачни антихерој епске фантастике

Бранислав Предојевић
Култни стрип “Елрик” објављен као интеграл на српском језику: Мрачни антихерој епске фантастике

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Макондо” крунисала је свој издавачки подухват издавања стрипа “Елрик”, објављивањем интеграла, који у луксузном издању доноси све четири до сада објављене епизоде на српском језику.

Стрип иза којег стоји сценаристички тандем Жан Лук Кано и Жилијен Блондел те екипа цртача у саставу Робен Рехт, Дидије Поли, Александро Поли и Жилијен Тело, настао је по истоименом књижевном јунаку Елрику од Мелнибонеа. Један од првих антијунака у жанру епске фантастике, рођен је 1961. године из пера писца Мајкла Муркока, као нека врста књижевног контраста платонски настројеној епској фантастици тог времена попут серијала “Господар прстенова” и “Хроника Нарније”.

Издато је шест књига о Елрику, као и бројне новеле из истог свијета, у којима Елрик такође гостује, уз бројне адаптације у виду друштвених игара и стрипова те огроман утицај на свијет фантастике, који се протегао на радове аутора попут Џорџа Мартина, Брендона Сандерсона, Нила Гејмена и других модерних великана жанра.

Током 2013. године започет је рад на новој стрип адаптацији Елрика у четири тома, а завршио се у априлу ове године, када смо коначно добили завршни том. Овај интеграл сакупља сва четири тома “Рубински престо”, “Олујник”, “Бели вук” и “Уснули град”, у једну књигу, А4 формата уз тврди повез на 216 страна у боји. Душан Првачки, аутор блога “Кафа без спојлера” у свом приказу овог издања наводи фасцинантно јединство мрачне атмосфере и наратива са визуелним изгледом.

- Аутори овог стрип серијала се не либе да врло графички прикажу већину неморалних дешавања, нарочито у самом Мелнибонеу, што у комбинацији са Елриковом патњом као контрастом заиста доприноси целокупној мрачној атмосфери и наративу. Елрик је на тренутке у потпуности суров и антипатичан, али када уз његову видну патњу, фацијалне експресије страха и туге које су фантастичне, и урођену физичку слабост склопимо целокупну слику, не можемо да се отмемо утиску да је он прави правцати трагични (анти)јунак, са чијим се осећањима симпатишемо - написао је Првачки.

Сам Муркок, који је писао предговор за први том, није штедио комплименте на рачун стрип адаптације и према његовим ријечима у многим стварима надмашила је и саму оригиналну књижевну сагу.

 Радња

Прича прати острвску нацију Мелнибоне, која је хиљадама година важила за најснажнију империју на свијету. Мелнибонејци не сматрају себе обичним људима, служе се магијом, као и демонским силама са којима су склопили пакт. Ово се одразило и на њихов морал, односно његов недостатак. Доласком Елрика на свијет, насљедника Мелнибона, империја полако губи на снази, као и он сам. Наиме, Елрик је рођен као албино, што га по рођењу чини другачијим од његовог народа, а поред тога посједује и разне физичке недостатке и склоност према моралу и правди, што ће га већ на почетку коштати сукоба са својим врстом и самим собом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана