Краткофил плус: Гран при отишао у Белгију

Цвија Мркоњић
Краткофил плус: Гран при отишао у Белгију

Бањалука - Филм "Монт д'Ор" Карен Васкез Гуадараме из Белгије освојио је Гран при Међународног филмског фестивала "Краткофил плус" у Бањалуци.

За најбољи регионални филм фестивала, који је завршен у четвртак увече, проглашен је "Болес" Шпеле Чадеж из Словеније. Фестивал је осми пут одржан на тврђави Кастел, а многобројна публика имала је прилику да за три дана погледа 31 филм у такмичарском и два остварења у "Панорама плус" програму.

Признање за најбољи документарац отишло је у руке Пољакиње Картажине Гондек за филм "Највећи". "Сјена твог осмијеха" Алексеја Димитријева из Русије је побједник у категорији експериментални филм, а међу анимираним остварењима најбољи су "Кода" Алана Холија из Ирске и "Панде" Матуша Визара из Словачке. Награду публике добио је филм "Аудиција" редитеља Пјера Нинеа.

Редитељ побједничког филма Карен Васкез Гуадараме није била у могућности да присуствује церемонији затварања, јер се налази на снимању у Боливији.

Прича најбољег регионалног филма прати изградњу великог кипа папе. Стручни жири ове године чинили су Елин Бенет, Ева Пан и Милош Милошевић а према њиховим ријечима програм је ове године био веома квалитетан.

- Импресионирана сам програмом, приказани су добри филмови и анимације. У Шведској су задње вријеме документарци све популарнији - рекла је Бенетова.

Ева Пан истиче да су овакве манифестације веома важне за промоцију кратког филма. Директор програма и један од селектора Владан Петковић каже да је веома задовољан реакцијама публике и да је ове године селекција документараца била веома добра.

На затварању фестивала приказан је документарни филм "Погребник" у режији Драгана Николића.

Специјално признање

Специјална награда жирија први пут ове године додијељена је филму који није у такмичарској конкуренцији.

- Ријеч је о филмовима снимљеним у оквиру програма "Краткофил јуниор" који је рађен у сарадњи са UNICEF-ом - саопштили су организатори фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана